Τα τεκμήρια φορολόγησης αποτελούν τον πιο άδικο τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος.
Αυτό δεν είναι κάτι που λέω εγώ. Μία μικρή έρευνα στο διαδίκτυο με οδήγησε σε κάτι που έχει γράψει ο κ. Δημήτρης Γιώγος, Ορκωτός Ελεγκτής Λογιστής: «Κρίνεται άδικη η φορολόγηση, με μοναδικό κριτήριο τα τεκμήρια διαβίωσης γιατί συνήθως αποτελούν ένδειξη και όχι απόδειξη ότι ο φορολογούμενος διαθέτει εισόδημα το οποίο αποκρύπτει».
Αν λοιπόν βάλουμε αυτό το συμπέρασμα δίπλα στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών μπορούμε να καταλήξουμε στο εξής συμπέρασμα: Ναι, μπορεί όντως να είναι δύσκολο ένας επιχειρηματίας να βγάζει λιγότερα χρήματα από ένα χαμηλόμισθο υπάλληλό του, την ίδια στιγμή όμως δεν είναι και αδύνατο. Που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό σε κάποιες περιπτώσεις -πολλές ή λίγες δεν το ξέρω- το κράτος να φορολογήσει άδικα κάποιους φορολογούμενους και αυτό είναι κάτι που και το ξέρει και το δέχεται.
Σε αυτή την πιθανότητα, το Υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι τα τεκμήρια ήταν και παραμένουν «μαχητά». Δηλαδή αν κάποιος διαφωνεί με τον φόρο που έχει βγει τεκμαρτά, τότε μπορεί να προσκομίσει τα χαρτιά του και εφόσον αποδείξει το ύψος των εισοδημάτων του, θα φορολογηθεί βάση αυτών. Μα αν μπορεί να συμβεί αυτό, τότε δεν ακυρώνεται η ανάγκη επαναφοράς των τεκμηρίων; Αν μπορεί να συμβεί αυτό, τότε το Υπουργείο Οικονομικών δεν παραδέχεται εμμέσως ότι θα έπρεπε να φορολογεί τους ελεύθερους επαγγελματίες (πιθανότατα και όλους τους πολίτες) βάση των εσόδων και εξόδων τους;
Δεν θα ήταν λοιπόν καλύτερο αντί να πάμε πάλι σε ένα αναχρονιστικό σύστημα τεκμαρτής φορολόγησης, να πάμε σε ένα σύστημα πραγματικά ρηξικέλευθο που αναγνωρίζει όλες τις δαπάνες, ένα σύστημα που δίνει κίνητρα στους πολίτες ώστε να ζητούν αποδείξεις (κι όχι να καταγγέλλουν) και ένα σύστημα που φορολογεί μόνο ό,τι περισσεύει από τα έσοδα όταν τους αφαιρεθούν τα έξοδα;
Το κράτος μας εξακολουθεί να κάνει πως δεν καταλαβαίνει με ποιον τρόπο ζει και βασιλεύει η φοροδιαφυγή σε κλάδους που χρησιμοποιούν μετρητά και αποφασίζει να ορίσει ένα νέο όριο πάνω από το οποίο θα στοιχηθεί η συντριπτική πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών. Κάνοντας μία (εύκολη) πρόγνωση, προβλέπω ότι στις επόμενες φορολογικές δηλώσεις ελευθέρων επαγγελματιών, η συντριπτική πλειοψηφία θα δηλώσει 10.291 έως 10.299 ευρώ εισόδημα (άντε και λίγα παραπάνω), όποιοι δηλώσουν λιγότερα θα πάνε τα χαρτιά τους στην εφορία τους για να εξαιρεθούν από την αδικία και οι υπόλοιποι απλά θα χαμογελάσουν ήρεμα.
Facebook Comments