Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο senior preferred ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς, με το αρχικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,125% ενώ στόχος είναι η άντληση 500 εκατ. ευρώ.

Αυτή είναι η δεύτερη έξοδος της τράπεζας στις αγορές για φέτος και σκοπός της έκδοσης είναι τα κεφάλαια να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση της ενίσχυσης των ελάχιστων απαιτήσεων ιδίων κεφαλαίων και επιλέξιμων υποχρεώσεων, MREL, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για τα τέλη του 2025 που έχει θέσει το SRB, καθώς και για την περαιτέρω διαφοροποίηση της επενδυτικής βάσης.

Καθώς οι φετινές ανάγκες MREL έχουν ήδη καλυφθεί, τα κεφάλαια που θα αντληθούν τα κατευθυνθούν για την χρηματοδότηση των αναγκών του 2024.

Ειδικότερα, η Πειραιώς έχει ήδη επιτύχει τον στόχο για τα MREL της 1η Ιανουαρίου 2024, ο οποίος είναι στο 21,8% των στοιχείων του ενεργητικού που είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο, έτσι είναι σε πολύ καλή θέση σε ότι αφορά τις απαιτήσεις για τον τελικό στόχο MREL για την 1η Ιανουαρίου 2026.

Την όλη διαδικασία της έκδοσης “τρέχουν” οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley και UBS. To νέο senior preferred ομόλογο είναι εξαετούς διάρκειας με δυνατότητα ανάκλησης μετά την πενταετία, ενώ θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου. Επίσης, αναμένεται να λάβει αξιολόγηση Ba2 από την Moody’s και BB- από την Fitch.

Η Πειραιώς είχε προχωρήσει και τον Ιούλιο στην έκδοση ενός senior preferred ομολόγου διάρκειας πέντε ετών, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 7,25%.

Η νέα έκδοση ακολουθεί ανάλογη κίνηση από την Eurobank την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ γίνεται σε μία ιδιαίτερα ευνοϊκή συγκυρία για την Ελλάδα και ειδικά τις τράπεζες.

Η εκκίνηση της διαδικασίας αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες έχει οδηγήσει σε ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον κλάδο, ενώ οι πολύ καλές επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποστηρίζουν το κόστος δανεισμού και των εισηγμένων.

Η νέα έξοδος της Πειραιώς γίνεται επίσης τη στιγμή που στελέχη της βρίσκονται στο Λονδίνο για το διήμερο roadshow που διοργανώνει η Morgan Stanley σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών, με το κλίμα να είναι ιδιαιτέρα θετικό, όπως μαθαίνουμε, και τα ραντεβού των ξένων funds με τις ελληνικές εισηγμένες να είναι αρκετά αυξημένα σε σχέση με πέρυσι.

Καθώς η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς είναι αυτή που αναμένεται να πάρει “σειρά”, τον Μάρτιο του επόμενου έτους, η συστημική τράπεζα συγκεντρώνει πολύ υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον στην βρετανική πρωτεύουσα αυτό το διήμερο.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments