Με απόλυτα θετικό feedback για τις προοπτικές της Ελλάδας επέστρεψαν στα γραφεία τους οι οικονομολόγοι της Wood, έπειτα από το ταξίδι που έκαναν πριν μερικές ημέρες στην Αθήνα, για να αποκτήσουν, όπως επισημαίνουν, μια νέα προοπτική για την οικονομία και να ανταλλάξουν απόψεις με φορείς χάραξης πολιτικής.

Η κατεύθυνση της οικονομίας είναι ανάλογη των προσδοκιών που είχε ήδη ο οίκος: οι επενδύσεις, που υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τις ξένες άμεσες επενδύσεις, προχωρούν και αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι η οικονομία είναι ανταγωνιστική. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να εργάζεται για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς, επομένως η εκτίμηση της Wood ότι το πραγματικό δυνητικό ΑΕΠ είναι περίπου 3%, παραμένει αμετάβλητη. Τούτου λεχθέντος, σε ό,τι αφορά το βραχυπρόθεσμο διάστημα, η οικονομική δραστηριότητα είναι αδύναμη και η οικονομία της Ευρωζώνης είναι στάσιμη.

Σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση και την πορεία της αγοράς ομολόγων, οι περιορισμένες ανάγκες χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου και το ανταγωνιστικό περιβάλλον ανάπτυξης κάνουν την Wood να εκτιμά ότι οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω, κατά 50-70 μονάδες βάσης, πολύ πέρα από αυτό που θα υπονοούσε η τρέχουσα πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, πλησιάζοντας μάλιστα τις αποδόσεις των γαλλικών ομολόγων.

Η Wood πάντως βλέπει τρία μεγάλα άλματα παραγωγικότητας που πρέπει να κάνει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια: πρώτον, η ενοποίηση των πολύ μικρών εταιρειών της. Δεύτερον, η αναβάθμιση του αποθέματος της ακίνητης περιουσίας, και τρίτον, αύξηση των επενδύσεων σε ανθρώπινο κεφάλαιο σε όλη την ηλικιακή κατανομή.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η Wood, μετά από ένα ταραχώδες καλοκαίρι, που σημαδεύτηκε από πυρκαγιές και πλημμύρες, οι επιχειρηματικές έρευνες υπογραμμίζουν ότι η οικονομική εμπιστοσύνη παραμένει πιο αδύναμη από πριν. Παραμένει συμβατή με τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης για τα πρότυπα της Ευρωζώνης, αλλά κάτω από τη δυνητική ανάπτυξη της Ελλάδας αυτή τη στιγμή, όπως επισημαίνει.

Ενώ τα επενδυτικά σχέδια φαίνεται να προχωρούν αρκετά σταθερά, η Wood παρατήρησε ότι υπάρχουν μεγαλύτεροι περιορισμοί αγοραστικής δύναμης από ό,τι περίμενε να δει ερχόμενη στην Αθήνα, λόγω του υψηλού πληθωρισμού των τροφίμων, των υψηλότερων τιμών των ακινήτων, της μικτής εικόνας όσον αφορά την αύξηση των μισθών και των αρνητικών επιπτώσεων στον πλούτο, καθώς ο κόσμος, όπως επισημαίνει, διατηρούν πιο πολλά μετρητά στα χέρια τους, σε σχέση με αυτά που θα έβλεπε κανείς σε μια περίοδο πληθωρισμού.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments