Η προγραμματισμένη αξιολόγηση της Fitch την 1η Δεκεμβρίου, είναι κρίσιμη καθώς είναι αυτή που θα κρίνει εάν η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς διεθνείς δείκτες θα γίνει άμεσα, δηλαδή στις αρχές του 2024, ή θα μετατεθεί για αργότερα. Αυτό ουσιαστικά υπογραμμίζουν οι Commerzbank και Citigroup σε νέα τους notes.

Αν και πιο λογικό θα ήταν ο οίκος να αναβαθμίσει πρώτα τις προοπτικές της χώρας σε “θετικές” από “σταθερές” που είναι σήμερα, ωστόσο μία αναβάθμιση-έκπληξη του rating δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Άλλωστε τον Σεπτέμβριο ο οίκος πραγματοποίησε ανάλογη κίνηση-έκπληξη για τις ελληνικές τράπεζες. Παρά το γεγονός ότι οι προοπτικές που έδινε στις τέσσερις συστημικές ήταν σταθερές, αναβάθμισε την αξιολόγησή τους κατά μία με δύο βαθμίδες.

Σε κάθε περίπτωση, η επενδυτική βαθμίδα και από τη Fitch θεωρείται θέμα χρόνου –αν όχι ωρών τότε λίγων εβδομάδων και έως την πρώτη της αξιολόγηση το 2024, γύρω στα τέλη Ιανουαρίου. Το κρίσιμο στοιχείο είναι ότι εάν το κάνει τώρα, τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούσαν να ενταχθούν στους διεθνείς δείκτες άμεσα, ήδη από τον Ιανουάριο του 2024.

Αυτό σημαίνει νέες και ισχυρές εισροές στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με εγχώριες τραπεζικές πηγές, οι άμεσες εισροές τοποθετούνται στα 6-10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με διεθνείς οίκους, όπως η BofA, οι εισροές στα ελληνικά ομόλογα θα αγγίξουν τα 16 δισ. ευρώ οι οποίες ωστόσο δεν θα γίνουν αυτόματα αλλά κατά τη διάρκεια ολοκλήρου του 2024, ενώ ο αντίκτυπός τους στην αγορά θα είναι ανάλογος αυτού που είχε το έκτακτο πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ.

Από την πλευρά της η Citi επισημαίνει πως η Ελλάδα έχει δει μια ισχυρή δυναμική αξιολόγησης και θα πρέπει να επωφεληθεί περαιτέρω εάν υλοποιηθεί η προσδοκία της Moody’s για μείωση του δείκτη χρέους/ΑΕΠ κατά 26 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2030.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments