Short στην Ιταλία, long στην Ελλάδα. Αυτό είναι κατά τη Société Générale ένα από τα κορυφαία trades του 2024, καθώς οι διαφορές που έχουν πλέον οι δύο χώρες δημοσιονομικά μεταξύ τους, θα μεγαλώνουν όλο και περισσότερο.
Η Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει τη δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας σήμερα από άλλον έναν από τους τρεις μεγάλους οίκους, ενώ η πιστοληπτική ικανότητα της Ιταλίας δεν είναι τόσο καλή όσο φαίνεται, τονίζει χαρακτηριστικά η γαλλική τράπεζα.
“Έχουμε παρατηρήσει μια πολύ διαφορετική εξέλιξη στην Ελλάδα”, υπογραμμίζει η SocGen. Μετά από περισσότερα από 13 χρόνια, η χώρα ανέκτησε τελικά αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας από την S&P στις 20 Οκτωβρίου. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, την εντυπωσιακή δημοσιονομική εξυγίανση και τη στήριξη της ΕΚΤ, καθώς και του ESM/EFSF.
Τα δημόσια οικονομικά της χώρας επωφελήθηκαν επίσης από το NGEU. Σύμφωνα με το προσχέδιο προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2024, το πρωτογενές πλεόνασμα θα συνεχίσει να αυξάνεται από 0,1% του ΑΕΠ το 2022 σε 1,1% του ΑΕΠ το 2023 και 2,1% του ΑΕΠ το 2024. Οι δαπάνες για τόκους θα μειωθούν ελαφρά από 3,3% του ΑΕΠ το 2023 σε 3,2% του ΑΕΠ το 2024.
Η επανεκλογή του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας τον Ιούνιο έχει αφαιρέσει την πολιτική αβεβαιότητα και διασφαλίζει τη συνέχεια της πολιτικής για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, υποδηλώνοντας ότι η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί, όπως επισημαίνει.
Ο οίκος Fitch θα επανεξετάσει σήμερα την αξιολόγηση της Ελλάδας και η Société Générale αναμένει ότι θα την αναβαθμίσει σε BBB- από BB+, αποδίδοντας τη δεύτερη αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στη χώρα από μεγάλο οίκο, και επιτρέποντας τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους βασικούς διεθνείς δείκτες των ομολόγων.
Η γαλλική τράπεζα δεν αναμένει πάντως κάποια απότομη και άμεση αντίδραση στην αγορά σε αυτήν τη δυνητική αναβάθμιση της αξιολόγησης, καθώς οι επενδυτές πιθανότατα έχουν τιμολογήσει ήδη αυτήν την εξέλιξη και μάλιστα από τότε που είδαν τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου. Επίσης, όπως έδειξε και η περίπτωση της επιστροφής της Πορτογαλίας στην επενδυτική βαθμίδα μερικά χρόνια πριν, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στους δείκτες, κατά τη SocGen, είναι απίθανο να οδηγήσει σε σημαντική ροή κεφαλαίων – σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις άλλων οίκων όπως η BofA, για παράδειγμα που προβλέπει 16 δισ. ευρώ εισροές στα ελληνικά ομόλογα το 2024 λόγω αυτής της εξέλιξης.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments