Ελαφρά υποχώρηση κατέγραψε το οικονομικό κλίμα τον Νοέμβριο, ενώ οριακή εξασθένιση εμφάνισε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη, σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε στις 106,2 μονάδες, από 106,6 μονάδες τον Οκτώβριο. Στο επιχειρηματικό πεδίο, η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της οριακής υποχώρησης των προσδοκιών στο Λιανικό εμπόριο, της ήπιας εξασθένισης στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές, ενώ οι αισιόδοξες προσδοκίες στις Υπηρεσίες δεν αντισταθμίζουν τις υπόλοιπες τάσεις. Από την άλλη πλευρά, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εξασθενεί οριακά.

Γενικά, φέτος ο δείκτης κλίματος κινείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα συγκριτικά με πέρυσι, όταν μάλιστα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη η κεντρική τάση είναι μάλλον πτωτική. Από το καλοκαίρι και μετά, όταν σταθεροποιήθηκε και το πολιτικό πεδίο κατόπιν των εκλογικών αναμετρήσεων, δεν έχουν υπάρξει σημαντικές αλλαγές στην πορεία της οικονομικής πολιτικής ούτε στα ευρύτερα δεδομένα της οικονομίας.

Facebook Comments