Απόλυτα bullish παραμένει η UBS για τα ελληνικά ομόλογα, καθώς πλέον εντάσσονται στους διεθνείς δείκτες, με τις εισροές να αναμένεται να εκτιναχθούν.
Οι ελληνικοί κρατικοί τίτλοι αναμένεται να δεχθούν σημαντική στήριξη και από το μέτωπο της οικονομίας. Η μείωση του δείκτη του ελληνικού χρέους θα είναι ταχύτατη, κατά 60% από τα υψηλά του 2020 (στο 159% του ΑΕΠ φέτος, στο 152% το 2024 και στο 144% το 2025), ενώ η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 3% τα επόμενα δύο χρόνια.
Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει η UBS, μετά την πρόσφατη αναβάθμιση της Ελλάδας από την Fitch σε BBB-, έπειτα από ανάλογη κίνηση της S&P τον Οκτώβριο, η Ελλάδα επιστρέφει στους δείκτες της κύριας αγοράς ομολόγων το επόμενο έτος. Το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται πλέον επενδυτικού βαθμού και, ως εκ τούτου, είναι επιλέξιμο για τον κορυφαίο δείκτη Bloomberg Euro Aggregate Treasury Bond Index (και άλλους IG δείκτες). Αυτό, όπως επισημαίνει η UBS, είναι ένα σημαντικό ορόσημο για το ελληνικό χρέος, καθώς πολλοί διεθνείς επενδυτές χτίζουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων τους με βάση τους δείκτες IG και θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για ελληνικά ομόλογα.
Για να παρέχει η ελβετική τράπεζα μια πρώτη ένδειξη της πιθανής επίδρασης από τη συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στον δείκτη Bloomberg Euro Agg. Treasury Bond Index, πραγματοποιεί μια ανάλυση εξισορρόπησης χρησιμοποιώντας τις θέσεις του Δεκεμβρίου και υπολογίζει ότι τα ελληνικά ομόλογα θα αποτελούν περίπου το 1% του δείκτη. Λόγω των συνθηκών ρευστότητας στο τέλος του, η συμπερίληψη στον δείκτη θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιανουαρίου.
Η προσθήκη της Ελλάδας θα σήμαινε, καταρχήν, ότι όλα τα βάρη όλων των άλλων χωρών στον δείκτη, θα υποχωρήσουν κατά 1%, ενώ η UBS αναμένει ότι η ονομαστική διάρκεια των ελληνικών ομολόγων τον δείκτη θα είναι περίπου 7,02 έτη και όταν συμπεριληφθούν στον δείκτη, αναμένεται να αυξήσουν οριακά τη συνολική διάρκειά του.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments