Με ιδιαίτερα ισχυρούς ρυθμούς αναμένεται να κινηθεί η ελληνική οικονομία συνεχίζοντας την εντυπωσιακή της υπεραπόδοση και τη βελτίωση των δημοσιονομικών, καθώς η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 2,6% έναντι μηδενικής ανάπτυξης στο σύνολο της ευρωζώνης, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της Capital Economics για τις προοπτικές του 2024.

Χώρες όπως η Ολλανδία και η Αυστρία θα βρεθούν στα όρια της ύφεσης, με τη Γερμανία να βρίσκεται ήδη από φέτος σε ύφεση και να αναμένεται να φλερτάρει με αυτήν και το 2024, ενώ η Ιταλία θα αποτελέσει τη χώρα με την χειρότερη επίδοση καθώς αναμένεται να καταγράψει ύφεση 0,2% το επόμενο έτος.

Όπως τονίζει, η ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χαμηλό κόστος εξυπηρέτησής του χρέους, θα οδηγήσουν στη μείωση του δείκτη χρέους προς ΑΕΠ στο 146% το 2025.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, στο πρώτο εξάμηνο του νέου έτους, η ευρωζώνη θα παραμείνει σε ύφεση ή κοντά σε αυτήν, καθώς οι επιπτώσεις των υψηλότερων επιτοκίων συνεχίζουν να επιβαρύνουν την κατανάλωση και τις επενδύσεις των νοικοκυριών και η δημοσιονομική πολιτική γίνεται αυστηρότερη. Ο ονομαστικός πληθωρισμός έχει ήδη υποχωρήσει απότομα και θα πλησιάσει τον στόχο του 2% της ΕΚΤ στο μεγαλύτερο μέρος του 2024.

Αν και η αγορά εργασίας εξακολουθεί να είναι σφιχτή, υπάρχουν ενδείξεις χαλάρωσης και το επίπεδο των κενών θέσεων μειώνεται από τα πρόσφατα υψηλά. Αυτό θα βοηθήσει στη διατήρηση του δομικού πληθωρισμού σε καθοδική πορεία.

Σύμφωνα με την Capital Economics, η ΕΚΤ θα ξεκινήσει έναν κύκλο χαλάρωσης της πολιτικής γύρω στον Απρίλιο του επόμενου έτους και προβλέπει ότι θα μειώσει το επιτόκιο καταθέσεων από 4% επί του παρόντος σε περίπου 2,25% έως το τέλος του 2025.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments