Σε σημαντική αναβάθμιση των εκτιμήσεων της για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 προχωρά ο οίκος αξιολόγησης Scope, περιγράφοντας τους λόγους που η ελληνική οικονομία καταγράφει εντυπωσιακές επιδόσεις ξεπερνώντας κατά πολύ την ευρωζώνη.

Όπως τονίζει, η επενδυτική βαθμίδα στέλνει ισχυρό μήνυμα στις αγορές, φέρνοντας παράλληλα και σημαντικά “δώρα” για την οικονομία. Πάντως, οι προκλήσεις παραμένουν, θέτοντας περιορισμούς στο rating της χώρας.

Πιο αναλυτικά, η Scope Ratings ήταν ο πρώτος δυτικός οίκος αξιολόγησης που αναβάθμισε την Ελλάδα σε επίπεδο επενδυτικής βαθμίδας (IG) τον Αύγουστο του 2023.

Όπως σημειώνει ο οίκος στη σημερινή του έκθεση για τις προοπτικές του 2024, η επενδυτική βαθμίδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα συνεχίζει να αφήνει πίσω της τις κρίσεις των τελευταίων 15 ετών. Η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας από εγκεκριμένους από την ΕΚΤ οίκους αξιολόγησης όπως οι Scope, DBRS, Standard & Poor’s και Fitch Ratings αφαιρεί τους κινδύνους για την επιλεξιμότητα της Ελλάδας για αγορές περιουσιακών στοιχείων από την ΕΚΤ και ως εξασφάλιση για πράξεις repo.

Το βασικό σενάριο της Scope για την Ελλάδα είναι για ένα ακόμη έτος οικονομικής ανάπτυξης πάνω από το δυναμικό, στο 2,2% το επόμενο έτος (από 1,6% που είχε προβλέψει τον Αύγουστο και κατά την αξιολόγησή της) και 2,3% για το 2025 – μετά από 2,1% φέτος. Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας αναμένεται συνεπώς να συνεχιστεί, καθώς η πρόβλεψη του οίκου για ανάπτυξη στην ευρωζώνη είναι 1,1% για το επόμενο έτος, μετά από 0,7% φέτος.

Όπως σημειώνει η Scope, η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει καθώς η αύξηση της κατανάλωσης των νοικοκυριών συνεχίζεται, υποστηριζόμενη από την ανεργία που προβλέπεται να μειωθεί στο 9,2% κατά μέσο όρο το επόμενο έτος, ο χαμηλότερος μέσος όρος από το 2008.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments