Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2024 προχωρά ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS, στο πλαίσιο της νέας του έκθεσης για τις παγκόσμιες μακροοικονομικές προοπτικές, ενώ βλέπει υψηλότερη ανάπτυξη φέτος.

Παράλληλα ο οίκος προειδοποιεί πως το επόμενο έτος, η ζήτηση για υπηρεσίες, και ειδικά για ταξίδια, αναμένεται γενικότερα να σημειώσει ταχεία πτώση.

Συγκεκριμένα, η DBRS εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επιβραδυνθεί το επόμενο έτος καθώς θα καταγράψει ρυθμούς της τάξης του 1,3% από 1,5% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο, έπειτα από ανάπτυξη 2,2% φέτος, από 1,9% που προέβλεπε πριν. Για το 2025 η εκτίμηση του οίκου είναι για ανάπτυξη 2%.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, η DBRS εκτιμά πως φέτος θα διαμορφωθεί στο 11% σ μέσο όρο, ενώ θα υποχωρήσει στο 9,9% το 2024 από 9% που προέβλεπε πριν, και το 2025 θα διαμορφωθεί στο 9,3%.

Γενικότερα, όπως σημειώνει ο οίκος, η παγκόσμια ανάπτυξη διατηρήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο το 2023, ενώ η ανεργία παραμένει χαμηλή στις μεγάλες οικονομίες.

Λόγω της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων και των σωρευτικών επιπτώσεων της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής των κεντρικών τραπεζών, οι προοπτικές για το 2024 δεν είναι θετικές. Ωστόσο, ο δομικός πληθωρισμός επιβραδύνεται και τα επιτόκια πολιτικής των κεντρικών τραπεζών φαίνεται να έχουν κορυφωθεί σε αρκετές από τις μεγάλες οικονομίες, τη στιγμή που σε ορισμένες αναδυόμενες αγορές έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν.

Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι παραμένουν, λόγω των οικονομικών συνθηκών, καθώς και των γεωπολιτικών κινδύνων και των τρωτών σημείων στις αγορές εμπορικών ακινήτων, όπως τονίζει η DBRS. Ειδικότερα αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία και ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς ενέχουν κάποιο κίνδυνο πρόσθετων κραδασμών στα τρόφιμα ή τις τιμές ενέργειας. Αν και οι δυτικές προσπάθειες να μειώσουν την εξάρτηση από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό έχουν προχωρήσει σημαντικά, η Ρωσία παραμένει σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου που μπορεί να έχει αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments