Εντάξει, ακούω αυτά που λέει ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά πάω και στο καφενείο του χωριού μου. Κι εκεί ξέρετε, δε συχνάζουν με τις ώρες οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας, εκεί καταλήγουν τα βράδια κάτι τσακισμένοι νοικοκυραίοι που πήγανστις 7 το πρωί κι έφυγαν αφού νύχτωσε. Αν υπήρχαν εργάτες στην αγορά, στην Κρήτη θα είχε τελειώσει πια το μάζεμα της ελιάς.  

Καθότι οι Αλβανοί και οι Βούλγαροι που φρόντιζαν τα χωράφια και μάζευαν τον καρπό εδώ και δυο – τρεις δεκαετίες, μετά το 2020 σταδιακά έφυγαν. 

Τέλος πάντων, ξέμειναν οι δικοί μας στα χωριά με εκατοντάδες ρίζες ελιές αμάζευτες και δίχως εργατικό δυναμικό να επιστρατευτεί. Οι Έλληνες δεν πάνε σε χειρονακτική δουλειά, τελεία και παύλα, ας μην αναλύσουμε τώρα τους λόγους.

Οι ελαιοπαραγωγοί αυτή τη στιγμή δίνουν εξήντα ευρώ μεροκάματο, συν μεταφορά, συν φαγητό, αλλά δε βρίσκουν εργατικό δυναμικό. Μπορεί το λάδι πια στη χονδρική να πληρώνεται οκτώ ευρώ, τρομερή τιμή σε σύγκριση με παλιότερα, αλλά λόγω ξηρασίας η παραγωγή είναι κάτω από το ένα τρίτο της περσινής.

Αν προσθέσεις και το εξωφρενικό μεροκάματο συν τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα και τις βενζίνες που η τιμή τους εκτοξεύτηκε, καταλαβαίνουμε που θα φτάσει η τιμή του λαδιού στη λιανική. Αλλά καταλαβαίνουμε πολύ καλά και την πιθανότητα να είναι τα δέντρα γεμάτα καρπό που αξίζει χρυσάφι και ελλείψει εργατικών χεριών να αφεθεί να πέσει και να σαπίσει στο χώμα. Και την ίδια ώρα, να έχουμε μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα πέντε και επτά χρόνια, αλλά να μην τους δίνουμε το δικαίωμα να δουλέψουν.

Τί φοβούνται μερικοί δηλαδή; Μην και μολυνθεί η ράτσα μας αν οι άνθρωποι αυτοί πάνε να δουλέψουν στο χωράφι ή στην οικοδομή ή στην οδοποιία; Ενώ αν κάθονται στις πλατείες των πόλεων μας άπραγοι και ξύνονται, την κρατάμε καθαρή την ράτσα; Εντάξει τότε, συνενοηθήκαμε. Και κάτι τελευταίο. Δεν ξέρουν όσοι αντιδρούν ότι επειδή οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα (εκτός κι αν δουλέψουν εδώ 40 χρόνια, που δεν το νομίζω), όλα τα ένσημα που θα πληρώσουν θα πάνε τελικά υπέρ της ενίσχυσης του ΕΦΚΑ, δηλαδή του Έλληνα συνταξιούχου;

Facebook Comments