Την μεγάλη απόσταση που χωρίζει τη Νέα Δημοκρατία από το ΠΑΣΟΚ, που είναι στη δεύτερη θέση και τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι στην τρίτη – επιβεβαιώνει η δημοσκόπηση της Metron Analysis που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός από το 41% του δείγματος, με δεύτερον – για άλλη μία φορά – τον «Κανένα» που επιλέγει το 28%, ενώ οι κ.κ Νίκος Ανδρουλάκης και Στέφανος Κασσελάκης μένουν στο 6%.

Στον απόηχο της σύντομης επίσκεψης Ερντογάν, το 45% δηλώνει ότι έχει «μάλλον θετικές εντυπώσεις» για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, πράγμα που σε μεγάλο βαθμό αποτυπώνεται στην εικόνα της κυβέρνησης, που έχει 38% θετικές γνώμες.





 

Δημοσκοπική πτώση σημειώνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ, όσο και το ΚΚΕ – που είχαν ενισχυθεί αρκετά το Νοέμβριο – ενώ σημαντική άνοδο εμφανίζουν τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης, που φτάνει στο 7,2% στην εκτίμηση ψήφου. Άνοδο – αλλά πολύ μικρότερη – εμφανίζει και η «Νίκη». Η Νέα Αριστερά καταγράφεται χαμηλά και στην δημοσκόπηση της Metron Analysis, μένοντας στο 2,4% στην εκτίμηση ψήφου. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 8,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ φεύγουν για το κόμμα των Αλέξη Χαρίτση και Έφης Αχτσιόγλου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μείωση του ρυθμού πτώσης των πσοσοστών του – χάνει μόλις 0,3 της μονάδας στην εκτίμηση ψήφου και πηγαίνει στο 12,4%, ωστόσο αξιολογείται θετικά μόλις από το 10% του δείγματος. Παράλληλα, η δημοτικότητα του Στέφανου Κασσελάκη είναι πολύ χαμηλή – ξεπερνά μόνον εκείνη του Δημήτρη Νατσιού και του Βασίλη Στίγκα.  Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζει πολύ χαμηλή συσπείρωση – στο 51% – ενώ της ΝΔ είναι πολύ υψηλή, στο 83,8% και του ΠΑΣΟΚ στο 82,7%.

Δυσαρέσκεια για ακρίβεια και εγκληματικότητα

Η ακρίβεια χτυπά και εκείνους που αυτοπροσδιορίζονται ως μεσαία τάξη – το 29% δηλώνει ότι θα ξοδέψει λιγότερα στις Γιορτές σε σχέση με πέρυσι, έναντι 24% που λέει ότι θα ξοδέψει περισσότερα. Μόνον εκείνοι που αυτοπροσδιορίζονται ως «ανώτερη τάξη» δηλώνουν κατά πλειοψηφία ότι θα ξοδέψουν περισσότερα φέτος. Αντίθετα, οι αγρότες, οι εργάτες και οι μικρομεσαίοι αναφέρουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά ότι θα ξοδέψουν λιγότερα.

Παράλληλα,  «στο κόκκινο» είναι η δυσαρέσκεια για την εγκληματικότητα, με το 70% να δηλώνει ότι έχει «μάλλον αρνητικές» εντυπώσεις από την κυβέρνηση για το θέμα αυτό.

Δείτε τη δημοσκόπηση:

MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-6
MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-8
MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-11
MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-12
MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-13
MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-16
MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-21
MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-24
MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-27
MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-33
MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-34
MetronForum2_0_Dec23_Mega_cards-35

Πηγή: Protothema.gr

Facebook Comments