Η Ελλάδα αναμένεται να ξεχωρίσει με τις επιδόσεις της σε ένα δημοσιονομικά δύσκολο για τις κυβερνήσεις έτος, όπως τονίζει η HSBC, εξηγώντας ουσιαστικά γιατί η ελληνική οικονομία έχει καταφέρει παρά τις πρόσφατες κρίσεις, όπως αυτή της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση, να βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι οι περισσότερες άλλες οικονομίες της ευρωζώνης για να αντιμετωπίσει τις δημοσιονομικές προκλήσεις του 2024.
‘Όπως σημειώνει η βρετανική τράπεζα, οι διαρθρωτικές δημοσιονομικές θέσεις για ορισμένες χώρες στην ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί μετά την πανδημία, με τους δείκτες του δημόσιου χρέους να έχουν εκτιναχθεί ξανά. Οι ίδιες οι δημοσιονομικές αρχές είναι “άπληστα θηρία”, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, πρόθυμες να αυξήσουν το χρέος σε περιόδους ύφεσης και κρίσεων, αλλά απρόθυμες να το μειώσουν ξανά σε καλύτερους καιρούς.
Πράγματι, ενώ το ΑΕΠ είναι πλέον πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδά του, τα διαρθρωτικά ελλείμματα είναι υψηλότερα. Οι οικονομίες έχουν επιστρέψει εκεί που ήταν, αλλά οι υποκείμενες δημοσιονομικές θέσεις είναι χειρότερες.
Το εξαιρετικά ενδιαφέρον σε αυτό το πλαίσιο είναι, όπως τονίζει η HSBC, ότι τρεις από τις τέσσερις πιο “ενάρετες” χώρες όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα του 2024, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Κομισιόν, είναι χώρες που περιλαμβάνονταν στο περίφημο γκρουπ των PIIGS την εποχή της κρίσης της ευρωζώνης, και συγκεκριμένα Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία. Η τέταρτη είναι η Κύπρος.
Αυτό υποδηλώνει ότι οι οικονομίες που υπέστησαν βίαιη δημοσιονομική εξυγίανση τα χρόνια πριν από την πανδημία ήταν σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσουν τις δημοσιονομικές απαιτήσεις της πανδημίας, το περιβάλλον των υψηλότερων επιτοκίων και το QT.
Eίναι ιδιαίτερα εμφανής στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως επισημαίνει η βρετανική τράπεζα, η οποία προχώρησε σε μια τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή (το έλλειμμά της ήταν υψηλότερο από το 15% του ΑΕΠ το 2009) και έκανε εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση της ανταγωνιστικής της θέσης.
Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα έχει πλέον αυξηθεί λιγότερο από ό,τι στη Γερμανία από την εποχή της “γέννησης” της ευρωζώνης, αφού είχε αυξηθεί τα πρώτα δέκα χρόνια της νομισματικής ένωσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, η HSBC προχωρά στην αναβάθμιση των εκτιμήσεών της για την ανάπτυξη της Ελλάδας τόσο για το 2024 όσο και για το 2025, αν και μειώνει ελαφρώς την πρόβλεψή της για τη φετινή χρονιά.
Έτσι, πλέον τοποθετεί στο 2,1% την ανάπτυξη φέτος, από 2,2% πριν, ενώ αναβαθμίζει στο 1,5% την εκτίμηση για την ανάπτυξη το 2024 από 1,3% πριν και στο 1,7% για την ανάπτυξη το 2025 από 1,5% πριν.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments