Χάρη στις μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα, η Πορτογαλία και, σε μικρότερο βαθμό, η Ισπανία, έχουν γίνει καλύτεροι προορισμοί για επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας, αυτό επισημαίνει σε νέο της report η Berenberg.
Η κρίση συχνά αποτελεί ευκαιρία για αλλαγή, και αυτό το “εκμεταλλευτήκαν” στο έπακρο οι άλλοτε αδύναμοι κρίκοι του ευρώ.
Η σημαντική νομισματική σύσφιξη στα τέλη του 2022 και το 2023 στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ υποδηλώνουν κίνδυνο ύφεσης για το 2024.
Ωστόσο, η Berenberg βλέπει έξι λόγους για μια πιο θετική προοπτική:
1) ο πληθωρισμός έχει μειωθεί αρκετά ώστε να επιτρέψει στις μεγάλες κεντρικές τράπεζες να μειώσουν τα επιτόκια,
2) πολύ πριν από τις πρώτες μειώσεις επιτοκίων, οι αγορές ομολόγων έχουν ήδη χαλαρώσει τους όρους χρηματοδότησης για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις,
3) οι υγιείς ισολογισμοί χρησιμεύουν ως αποθέματα ασφαλείας έναντι των κινδύνων για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις,
4) οι εταιρείες δεν χρειάζεται να διορθώσουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα,
5) η δημοσιονομική πολιτική παραμένει επεκτατική, και
6) οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού περιορίζουν την αύξηση της ανεργίας και την επακόλουθη πιθανή ζημιά στις καταναλωτικές δαπάνες.
Το μεγάλο story ωστόσο στην Ευρωζώνη φέτος θα είναι η περιφέρεια, και ειδικότερα η Ελλάδα και η Πορτογαλία, όπως τονίζει η Berenberg.
Μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει, η ανάκαμψη από την πανδημία ήταν πολύ άνιση σε ολόκληρη την Ευρωζώνη. Ενώ η Γερμανία έχει μείνει πίσω, χώρες στην περιφέρεια, όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, έχουν πάρει προβάδισμα.
Χάρη στις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και, σε μικρότερο βαθμό, η Ισπανία έχουν γίνει καλύτεροι προορισμοί για επενδύσεις και “πηγές” δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Ακόμη και η Ιταλία, η οποία δεν χρειάστηκε επίσημη διάσωση κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ, έχει σημειώσει κάποια πρόοδο υπό τους πρωθυπουργούς Μάριο Ντράγκι (2021-22) και Τζόρτζια Μελόνι (από τον Οκτώβριο του 2022).
Για το 2024, η Berenberg αναμένει περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη στην περιφέρεια του ευρώ. Όμως, καθώς το τέλος της διόρθωσης στον κλάδο της μεταποίησης και η μέτρια ανάκαμψη στο παγκόσμιο εμπόριο θα ωφελήσουν τη Γερμανία περισσότερο από τους λιγότερο “βιομηχανοποιημένους” γείτονές της, η Γερμανία θα είναι πιθανώς σε θέση να περιορίσει το χάσμα ανάπτυξης έναντι των “αστέρων” της ευρωζώνης, δηλαδή των χωρών της περιφέρειας όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία, σημαντικά κατά τη διάρκεια του 2024.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments