Την περασμένη Τετάρτη, ο πρωθυπουργός προέβη σε ορισμένες κυβερνητικές αλλαγές, οι οποίες δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ανασχηματισμό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα από το Σύνταγμα, αποφάσισε να αντικαταστήσει την ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη, δηλαδή τον Γιάννη Οικονόμου και τον Κώστα Κατσαφάδο με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Ανδρέα Νικολακόπουλο.
Εξαιτίας αυτής της αλλαγής έγιναν και κάποιες άλλες αλλαγές όπως η μετακίνηση του Αδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο υγείας και της Δόμνας Μιχαηλίδου στο υπουργείο εργασίας. Οι αλλαγές έγιναν όμως σε τρία πολύ σημαντικά υπουργεία που αφορούν την καθημερινότητα του πολίτη. Αλλά το βάρος δίνεται στην ασφάλεια των πολιτών και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της βίας, που δυστυχώς είναι πλέον ενδημικές της ελληνικής κοινωνίας. Το ζήτημα της ανασφάλειας των Ελλήνων έχει ανέβει πολύ στα προβλήματα της κοινωνίας μας, όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις. Αλλα κι η καθημερινότητα μας. Ιδίως στην Αττική, όπου παρατηρούνται και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός επέλεξε τον πολυ έμπειρο στο υπουργείο αυτό κ. Χρυσοχοΐδη ο οποίος επανέρχεται για πέμπτη φορά. Κι έχει τις γνώσεις και τις εμπειρίες να στηρίξει τις αλλαγές που πρεπει να επανέλθουν στην αστυνόμευση
Τα μεγάλα θέματα στα οποία πρέπει να ενσκύψει ο κύριος Χρυσοχοΐδης στη νέα θητεία του στο υπουργείο προστασίας του πολίτη αφορούν πολλά και διαφορετικά ζητήματα. Πρώτα πρέπει να αποκαταστήσει το ηθικό της ελληνικής αστυνομίας, το οποίο έχει πληγεί από την δολοφονία δύο αστυνομικών το τελευταίο διάστημα, και κυρίως από τον αδόκητο χαμό του Γιώργου Λυγγερίδη από την φωτοβολίδα στα επεισόδια που έγιναν στου Ρέντη, συνέπεια της οπαδικής βίας που κατατρώει την ελληνική κοινωνία. Ταυτόχρονα η νέα ηγεσία του υπουργείου πρέπει να ασχοληθεί με την καταπολέμηση της οργανωμένης βίας, του οργανωμένου εγκλήματος, το μικροέγκλημα αλλα ακόμα και με το κυκλοφοριακό που έχει μετατραπεί σε εφιάλτη για τους οδηγούς της Αττικής. Με συνέπεια πολλά και συχνά ακόμα και θανατηφόρα τροχαία.
Μείζον ζήτημα όχι μόνο για το συγκεκριμένο υπουργείο αλλά για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας είναι ασφαλώς η εμφάνιση κι η εδραίωση της βίας μεταξύ των ανήλικων και της νεανικής εγκληματικότητας, που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, πολύ μεγαλύτερες από ότι θα ανέμενε κανείς πριν από μερικά χρόνια. Ασφαλώς το πρόβλημα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την καταστολή του από την αστυνομία. Είναι πολύπλοκο, σύνθετο και πολυεπίπεδο και χρειάζεται όχι μόνο η συνδρομή του κράτους και της οργανωμένης πολιτείας αλλά και άλλων φορέων της ελληνικής κοινωνίας η οποία έχει δυστυχώς έχει αποδεχθεί την βία σαν μέρος της καθημερινότητας μας. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί σε καμία περίπτωση. Και γι’ αυτό χρειάζεται σχέδιο οργάνωση και πρόγραμμα για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος που καθημερινά αποκτά ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις.
Facebook Comments