Νέα άνοδο εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο, με τις πιέσεις να συνεχίζονται έντονες κυρίως στα τρόφιμα.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Δεκέμβριο εμφάνισε αύξηση με ρυθμό 3,5% ετησίως από το 3% του περασμένου μήνα.

Σε μηνιαίο επίπεδο, στη σύγκριση Δεκεμβρίου – Νοεμβρίου ο Γενικός ΔΤΚ εμφάνισε μείωση κατά 0,1%, μετά τη μείωση κατά 0,4% του Νοεμβρίου.

Σε εναρμονισμένα με τα ευρωπαϊκά μέτρα, ο ΔΤΚ αυξήθηκε κατά 3,7% ετησίως και κατά 0,1% σε επίπεδο μήνα.

Όπως προαναφέρθηκε, η κατηγορία Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην ετήσια αύξηση του δείκτη με ανατιμήσεις συνολικά 8,9%.

Ενδεικτικά, η τιμή του ελαιόλαδου ήταν αυξημένη κατά 58,5% από πέρυσι, τα φρούτα κατά 15%, τα λαχανικά κατά 14% και η υποκατηγορία Μεταλλικό νερό-αναψυκτικά-χυμοί φρούτων κατά 12,6%.

Σημαντικές ήταν οι πληθωριστικές πιέσεις επίσης στην Υγεία με +5,5% ετησίως και ανατιμήσεις 11,8% στα φάρμακα, ενώ διψήφια ποσοστά αύξησης εμφάνισαν ακόμα οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων και των κινηματογράφων/θεάτρων.

Από την άλλη, οι τιμές του φυσικού αερίου εμφάνισαν κατακόρυφη πτώση κατά 52,9%, αλλά του πετρελαίου θέρμανσης ήταν αυξημένες κατά 13,7%.

Σε επίπεδο μήνα, οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις παρατηρήθηκαν στα νωπά λαχανικά κατά 5,7% τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο και στο ελαιόλαδο με +4,7%, ενώ οι τιμές για τη μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο μειώθηκαν κατά 6,9% και του πετρελαίου θέρμανσης κατά 5,5%.

Facebook Comments