Φαίνεται ότι η χρονιά ξεκίνησε με το δεξί για το Bitcoin, αφού μετά την εντυπωσιακή άνοδο που είχε τον προηγούμενο χρόνο – περίπου 152%, η τιμή του κατάφερε να ξεπεράσει τα 45.000 δολάρια μετά από δύο χρόνια, με πρόβλεψη για αισιόδοξη συνέχεια.   

Μέσα στο 2023 σημαντικές εξελίξεις στον χρηματοοικονομικό χώρο βοήθησαν να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να γίνει πιο ελκυστικό για επενδυτές. Ο διευθύνων σύμβουλος της FTX, ενός από τα μεγαλύτερα ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, Sam Bankman-Fried καταδικάστηκε τελικά για απάτη. Επίσης, ο CEO του κορυφαίου ανταλλακτηρίου Binance, Changpeng “CZ” Zhao παραδέχθηκε ότι ήταν ένοχος για τις ποινικές κατηγορίες που τον βάρυναν και πλήρωσε πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων στα πλαίσια ενός διακανονισμού 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ!

Ωστόσο, αυτά τα γεγονότα δεν επηρέασαν την τιμή του bitcoin, η οποία αυξήθηκε από τα 16.000 $ και έκλεισε τη χρονιά με πάνω από τα 40.000 $. Πού, λοιπόν, βασίζονται οι ειδικοί για τις αισιόδοξες προβλέψεις τους; 

1. Έγκριση του ETF

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έδωσε το πράσινο φως  σε έναν νέο επενδυτικό τύπο, γνωστό ως διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο κεφάλαιο (ETF) για τη γενική ή «spot» αγορά bitcoin. Η διαπραγμάτευση των 11 spot ΕΤF στο bitcoin ξεκίνησε ήδη στις 11 Ιανουαρίου και πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά των κρυπτονομισμάτων.  Κάποια χαρακτηριστικά είναι τα: Ark 21 Shares Bitcoin ETF, το Franklin Bitcoin ETF, το WinsdomTree Bitcoin Fund και το Invesco Galaxy Bitcoin ETF.

Τα ETF υπάρχουν ήδη για τα πάντα, από το πετρέλαιο μέχρι τον FTSE 100, ακόμη και για περιοχές και ολόκληρες χώρες. Παρακολουθούν το υποκείμενο περιουσιακό στοιχείο, δημιουργώντας έναν εύκολο τρόπο για τους ιδιώτες ή τους θεσμικούς να επενδύσουν, χωρίς να χρειάζεται να αγοράσουν απευθείας το περιουσιακό στοιχείο. Μέχρι τώρα, τα μόνα ETF που επιτρέπονταν για κρυπτογράφηση στις ΗΠΑ ήταν για τις προθεσμιακές αγορές. 

Με τη χρήση αυτών των προϊόντων, οι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν με έναν πιο σύγχρονο τρόπο, δίνοντας ταυτόχρονα μία σημαντική ώθηση στη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων. 

2. Μείωση Επιτοκίων

Σύμφωνα με τον Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Federal Reserve, τα επιτόκια μπορεί να έχουν πιάσει ταβάνι και μπορεί η Κεντρική Τράπεζα να τα μειώσει κατά τη διάρκεια του 2024. Παράλληλα, η κορυφαία εταιρεία στεγαστικών δανείων Halifax στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιμένοντας τη μείωση των επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας, μείωσε το επιτόκιο δανεισμού της.

Αν, λοιπόν, τα επιτόκια μειωθούν ή ακόμα και κρατηθούν σταθερά το 2024, αυτό θα μπορούσε να κάνει το bitcoin, όπως και άλλα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, πιο ελκυστικά για τους επενδυτές, που αναζητούν υψηλότερες αποδόσεις επένδυσης. Επίσης, όσο τα παραδοσιακά νομίσματα χάνουν την αξία τους με το πέρασμα του χρόνου, τόσο τα κρυπτονομίσματα κερδίζουν έδαφος. 

Αν λάβουμε υπόψη τις πτωχεύσεις τραπεζών στην Αμερική μέσα στο 2023 και τα γενικότερα τραπεζικά προβλήματα που υπάρχουν παγκοσμίως, καταλαβαίνουμε ότι οι κυβερνήσεις θα αναγκαστούν να δώσουν πακέτα τόνωσης στην αγορά και να “κόψουν¨ νέο χρήμα, οδηγώντας σε περαιτέρω υποτίμηση τα παραδοσιακά νομίσματα.  

3. Bitcoin Halving

Μέσα στο 2024 αναμένεται το Bitcoin halving, το οποίο συμβαίνει περίπου κάθε τέσσερα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός με τον οποίο παράγονται νέα bitcoins μειώνεται στο μισό. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει σαν αποτέλεσμα να πωλούνται λιγότερα bitcoins στην αγορά, οπότε περιορίζεται η συνολική προσφορά τους και φυσικά αυξάνεται η τιμή τους.   

Στα τρία τελευταία halvings παρατηρήθηκαν ανοδικές τάσεις όχι μόνο στα bitcoins, αλλά και σε ολόκληρη την αγορά κρυπτονομισμάτων, αφού οι επενδυτές του χώρου έπαιρναν πιο ριψοκίνδυνες αποφάσεις.   

4. Εξελίξεις Blockchain

Στα προηγούμενα θα πρέπει να προσθέσουμε και τις τεχνολογικές προόδους, που σημείωσε το δίκτυο bitcoin μέσα στο 2023. Αρχικά έχουμε την ενεργοποίηση μίας νέας και μοναδικής μορφής NFT (μη ανταλλάξιμα tokens) γνωστά ως ordinals. Επίσης, δημιουργήθηκε ένα νέο πρότυπο με το όνομα BRC-20, που καθιστά δυνατή τη δημιουργία νέων κρυπτονομισμάτων στο δίκτυο. Μέχρι τώρα, τόσο τα NFT, όσο και τα νέα κρυπτονομίσματα εκδίδονταν ως επί το πλείστον σε άλλα blockchain, όπως το ethereum.

Ήδη μεγάλοι οικονομικοί κολοσσοί, όπως η Microsoft, η PayPal και η Tesla, αλλά και αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η Ferrari και η Honda έχουν υιοθετήσει τις πληρωμές με Bitcoin, στοχεύοντας να προσφέρουν μία εναλλακτική στα παραδοσιακά νομίσματα και να κερδίσουν το πιο “ψαγμένο” κοινό. Τα Bitcoin έχουν εισέλθει δυναμικά και στον χώρο των διαδικτυακών καζίνο, δίνοντας στους παίκτες τη δυνατότητα να παίξουν στο το βιβλίο των νεκρών κουλοχέρη δωρεάν.

Συνοψίζοντας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών εκτιμάται ότι η αξία του bitcoin θα είναι ανοδική το 2024, με την τιμή του να κυμαίνεται από 60.000$ έως 500.000$ μέχρι το τέλος του έτους. Όσο περισσότεροι υιοθετήσουν τη χρήση κρυπτονομισμάτων, τόσο οι τιμές του θα ξεπεράσουν το τρέχον όριο των 40.000 $.

Facebook Comments