Θετικό ήταν το μήνυμα για τις ελληνικές τράπεζες από το roadshow που διοργάνωσε η JP Morgan στη Νέα Υόρκη, με την ίδια να δηλώνει ότι αισθάνεται άνετα με τη στάση overweight που τηρεί στον κλάδο.

Όπως επισημαίνει, οι οικονομικοί δείκτες σηματοδοτούν ανοδικές προοπτικές για το 2024, ιδιαίτερα σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ οι τράπεζες θεωρούν ότι είναι σε καλή θέση να υπερασπιστούν τα ROTE παρά τις προοπτικές χαμηλότερων επιτοκίων, με αναμενόμενη ανάκαμψη της αύξησης των δανείων, ισχυρή δημιουργία προμηθειών και χωρίς ενδείξεις υποβάθμισης της ποιότητας του ενεργητικού.

“Επιστρέφουμε με τη θετική μας άποψη για τις ελληνικές τράπεζες ανέπαφη μεσοπρόθεσμα: με ευνοϊκό μακροοικονομικό πλαίσιο, καθαρούς ισολογισμούς, καλή αναπτυξιακή τροχιά στα δάνεια και διαρθρωτικές στηρίξεις για την κερδοφορία – συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικότητας στην απόδοση του κόστους και τις βελτιωμένες προοπτικές”, όπως τονίζει η αμερικανική τράπεζα.

Η JPM εστιάζει στα εξής σημεία από το roadshow:

Ανάκαμψη της αύξησης των δανείων: Μετά από μια δύσκολη χρονιά για την αύξηση των δανείων το 2023 – λόγω των υψηλότερων επιτοκίων και των αποπληρωμών του μεγάλου εταιρικού τομέα – η ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη, με το δ’ τρίμηνο του 2023 που δείχνει πολλά υποσχόμενο.

Οι πρόσθετες πιέσεις στα έσοδα από τόκους (NII) αναμένεται να είναι μέτριες: Αν και τα οφέλη από τα υψηλότερα επιτόκια εξασθενούν, το μήνυμα από τις τράπεζες είναι ότι η ευαισθησία θα είναι μειωμένη λόγω της καλύτερης από την αναμενόμενη αύξηση των δανείων και τις ευνοϊκές τάσεις των καταθέσεων. Οι τράπεζες επενδύουν σε προϊόντα σταθερού επιτοκίου και επανεπενδύουν περιουσιακά στοιχεία που λήγουν με υψηλότερα επιτόκια – για παράδειγμα η Alpha Bank έχει περίπου 5 δισ. ευρώ χρεογράφων που λήγουν έως το 2026 που θα επανεπενδύονταν με premium 1-2% σε σχέση με τις τρέχουσες αποδόσεις.

Η αλλαγή στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και την τραπεζοασφάλιση προσφέρει μια σημαντική ευκαιρία στην αγορά: οι ελληνικές τράπεζες είναι αισιόδοξες για την αύξηση των εσόδων από προμήθειες, και ιδιαίτερη έμφαση στο δόθηκε στην αυξανόμενη διείσδυση στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και στις τραπεζοασφάλειες.

Ισχυρό μήνυμα για την ανάπτυξη κεφαλαίων και την επιστροφή κεφαλαίου: Οι ελληνικές τράπεζες φάνηκαν αισιόδοξες για την επιστροφή κεφαλαίου από το 2024 αναμένοντας και την έγκριση του SSM Οι αρχικοί δείκτες payout αναμένεται να κινηθούν σε μέτρια επίπεδα, από 10% για την Πειραιώς έως πάνω από 25% για τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα (σύμφωνα με το προηγούμενο guidance), αλλά φαίνεται να αυξάνονται σταδιακά, φτάνοντας το 40% – 50%. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου με τους οποίους ξεκινούν οι τράπεζες, ιδίως οι Εθνική Τράπεζα και Eurobank, καθώς και την υψηλή οργανική δημιουργία κεφαλαίου που αναμένεται το 2024-2026, η διάθεση τη πλεονάζουσας ρευστότητας γίνεται όλο και πιο σημαντική. Ενώ η Eurobank έδωσε έμφαση στις συνεχιζόμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην Κύπρο, η Εθνική ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν ευκαιρίες συγχωνεύσεων και εξαγορών που να είχε μια οικονομική λογική – οπότε τράπεζα θα επικεντρωθεί σε αγορές χαρτοφυλακίου καθώς και σε συνεργασίες.

Παράλληλα, η επαναγορά μετοχών είναι στο επίκεντρο, καθώς σύμφωνα με την άποψη που διατύπωσε μια ελληνική τράπεζα, ο SSM μπορεί να προτιμά τα one-off buybacks για βελτιστοποίηση του πλεονάζοντος κεφαλαίου έναντι μιας υψηλότερης πληρωμής μερίσματος βραχυπρόθεσμα. Η JP Morgan αναμένει πάντως επαναγορά 8% από την Εθνική το 2024 σε σχέση με το υπόλοιπο 18% του μεριδίου του ΤΧΣ στην τράπεζα, ενώ η διοίκηση της τράπεζας τόνισε τα σχέδια επαναγοράς που εξετάστηκαν δεν αφορούν αποκλειστικά στο μερίδιο του ΤΧΣ.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments