Σημαντικό εργαλείο αντιστάθμισης έναντι του κινδύνου στις αγορές χαρακτηρίζει η JP Morgan τα ελληνικά ομόλογα, διατηρώντας έτσι τις long θέσεις που έχει κτίσει έναντι των ιταλικών τίτλων, ενώ υπογραμμίζει την εξαιρετικά επιτυχημένη πρώτη έξοδο της Ελλάδας μετά την επενδυτική βαθμίδα.

Όπως επισημαίνει, το νέο ελληνικό ομόλογο είχε τεράστια ζήτηση ενώ η κατανομή του σε hedge funds ήταν από τις χαμηλότερες που έχουν σημειωθεί και η κατανομή σε real money επενδυτές, από τις υψηλότερες. Σύντομα η Ελλάδα θα βγει και πάλι στις αγορές, όπως εκτιμά.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει η JP Morgan, μένει στην overweight θέση της στους τίτλους διάρκειας 9 ετών της Ελλάδας (το 10ετές που εκδόθηκε τον Ιανουάριο του 2023) έναντι της Ιταλίας. Τα ελληνικά ομόλογα δέχθηκαν πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες και το spread έναντι της Ιταλίας υποχώρησε κοντά στο μέσο των τελευταίων έξι μηνών, όπως παρατηρεί.

Μετά την έξοδό της στις αγορές την προηγούμενη εβδομάδα, η Ελλάδα έχει καλύψει λίγο πάνω από το 40% των χρηματοδοτικών αναγκών της για το 2024, με βάση την εκτίμηση για εκδόσεις ύψους 10 δισ. ευρώ φέτος, τονίζει η JP Morgan και αναμένει ότι η χώρα θα βγει και πάλι στις αγορές στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές του β’ τριμήνου με ένα νέο 5ετές ομόλογο, και στο μεταξύ θα διεξάγει τις τακτικές μηνιαίες δημοπρασίες ελληνικών ομολόγων ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ η καθεμία.

Ως εκ τούτου, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει αντιστροφή της πρόσφατης κίνησης του spread της χώρας, λόγω των περιορισμένων πιέσεων προσφοράς τις επόμενες εβδομάδες και της πιθανής υποστήριξης που θα προέλθει από παθητικές εισροές στους διεθνείς δείκτες για το νέο 10ετές ομόλογο με βάση και το μηνιαίο rebalancing. Όπως τονίζει, πιστεύει επίσης ότι το συγκεκριμένο trade λειτουργεί ως risk-off hedge, δηλαδή ως αντιστάθμιση έναντι του κινδύνου.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments