Από την αρχή του έτους το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας ήρθε για άλλη μία φορά στο προσκήνιο.

Αφορμή έγινε ένα συνέδριο του Economist αφιερωμένο στο θέμα, το οποίο απέδειξε ότι πλέον βρισκόμαστε σε δραματική κατάσταση όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ενώ την ίδια στιγμή και μόνο το όνομα του διοργανωτή κατέδειξε ότι στην ουσία το συγκεκριμένο θέμα είναι το πλέον σημαντικό οικονομικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει η χώρα μας. Αρκεί να σας πω ότι ιστορικά καμία οικονομία που φθίνει αριθμητικά ο πληθυσμός της δεν έχει καταφέρει ποτέ να διατηρήσει την όποια ανάπτυξη επιτύχει, και τελικά πέφτει σε ύφεση.

Η δεύτερη ευκαιρία που δόθηκε για συζήτηση για το δημογραφικό ήταν οι κυβερνητικές ανακοινώσεις κατά το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, για μόνιμη και αναδρομική αύξηση από το 2023 του επιδόματος γέννησης από 2000 ευρώ για κάθε τέκνο σε 2.400 έως 3.500 ευρώ αναλόγως του αριθμού των παιδιών. Στην ουσία η κυβέρνηση αύξησε από 400 έως 1.500 ευρώ την επιδότηση των νέων παιδιών. Βέβαια όπως είπαμε ήδη βρισκόμαστε στο «και πέντε» διότι οι δημογραφικές προβολές για τη χώρα μας αναμένουν ότι ο πληθυσμός μας θα μειωθεί στα 8 εκατομμύρια μέχρι το 2070 με αυτό να είναι το καλό σενάριο, καθώς το κακό σενάριο μας συρρικνώνει δραστικά ακόμη και στα 6,6 εκατομμύρια.

Γιατί τα λέω όλα αυτά.

Διότι την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου αναμένεται να επανέλθει το δημογραφικό στο προσκήνιο στην «ώρα του Πρωθυπουργού» στη Βουλή, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απαντήσει στην ερώτηση του Νίκου Ανδρουλάκη με θέμα το στεγαστικό.

Πρόκειται για μία σοβαρότατη παράμετρο του δημογραφικού προβλήματος, καθώς αυτονοήτως η στέγη θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς. Η Ελλάδα παραμένει για έκτη χρονιά αρνητική πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, με το 27% του πληθυσμού να καταβάλει το 2022 πάνω από το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για τις ανάγκες της στέγασης, όταν το αντίστοιχο ποσοστό πληθυσμού στη Ζώνη του Ευρώ διαμορφώθηκε σε 9,4%. Και ο λόγος που είναι τόσο υψηλό το ποσοστό είναι διότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί.

Το πιθανότερο είναι ο πρωθυπουργός να ανακοινώσει στη Βουλή το νέο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» που ως στόχο έχει να βελτιωθούν και να δοθούν προς μίσθωση περί τις 12.500 κατοικίες που σήμερα είναι κλειστές, επιστρέφοντας στους ιδιοκτήτες το 40% των δαπανών που θα «ρίξουν» στην ανακαίνιση του ακινήτου τους.

Φτάνει αυτό;

Δυστυχώς ούτε η αύξηση του επιδόματος τέκνων, ούτε η εμφάνιση περισσότερων ακινήτων στην αγορά δεν θα λύσουν το δημογραφικό. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι ότι ήδη πολλοί πολίτες αναφέρονται στο επίδομα γέννησης ως «επίδομα μαιευτηρίου» καθώς σχεδόν το σύνολο των χρημάτων που δίνονται από το κράτος φεύγουν για την πληρωμή των ιδιωτικών μαιευτηρίων όπου συνήθισαν πλέον οι Έλληνες να γεννούν τα παιδιά τους. Η πραγματικότητα αυτή κάνει σχεδόν επιτακτική την ανάγκη να αρχίσει από το Υπουργείο Υγείας η δημιουργία πρότυπων μαιευτικών μονάδων σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα, ώστε σιγά-σιγά να υπάρξει μία εξισορρόπηση στις γεννήσεις που γίνονται σε ιδιωτικές και δημόσιες δομές, κάνοντας έτσι και το επίδομα μία πραγματική στήριξη των πρώτων αγορών ενός ζευγαριού για πάνες, βρεφικά είδη ή και βρεφικό γάλα που από τον Μάρτιο αναμένεται να καταγράψει σημαντική πτώση τιμής.

Την ίδια στιγμή όμως, θα ήταν ιδιαίτερα σημαντικό αν γίνει πράξη στη Βουλή κάτι που (ακροθιγώς) ακούγεται, ότι δηλαδή ο πρωθυπουργός θα δώσει κάποιες ενισχύσεις στους τρίτεκνους οι οποίοι σήμερα δεν έχουν καμία απολύτως στήριξη. Πολλοί μάλιστα ελπίζουν ότι ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατεβάσει τον αριθμό των τέκνων στα τρία προκειμένου να αποδίδεται η πολυτεκνική ιδιότητα.

Ας μην ξεχνάμε ότι προκειμένου να σταματήσουμε την δημογραφική κατρακύλα πρέπει η γονιμότητά μας να φτάσει στο 2,1. Δηλαδή οι Ελληνίδες που μπορούν να κάνουν παιδιά, να έχουν κατά μέσο όρο πάνω από δύο παιδιά. Και η αναγνώριση της πολυτεκνίας στα τρία παιδία είναι κάτι που ναι μεν μπορεί να φαντάζει απλώς ως μία ψυχολογική επιβράβευση, είναι όμως κάτι που αν γίνει πράξη, σίγουρα θα δώσει ένα σημαντικό κίνητρο για πολλούς προκειμένου να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να αποκτήσουν ένα ακόμη τέκνο.

Facebook Comments