Όπως πάνε τα πράγματα, η αισιόδοξη πρόβλεψη της Capital Economics ότι ο S&P 500 θα σκαρφαλώσει στις 5.500 μονάδες στο τέλος του τρέχοντος έτους μπορεί να πραγματοποιηθεί σε λίγους μήνες. Ωστόσο, η ίδια αμφιβάλλει ότι το ράλι θα τελειώσει εκεί.

Η πρόβλεψη της Capital Economics ότι στο τέλος του 2025 ο S&P θα είναι στις 6.500 μονάδες, βασίζεται στο ότι η αποτίμηση του δείκτη θα φτάσει σε επίπεδο παρόμοιο με την κορυφή που άγγιξε κατά τη διάρκεια της μανίας του dot com, της φούσκας της δεκαετίας του ’90 η οποία κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2000 και έσκασε στη συνέχεια.

Πιο αναλυτικά, όπως σημειώνει η Capital Economics, η φούσκα στον S&P 500 που σχηματίζεται τώρα μοιάζει με τη φούσκα που σχηματίστηκε το δεύτερο μισό της δεκαετίας του 1990 από πολλές απόψεις, κυρίως με τον τρόπο με τον οποίο αποτελεί μια προσπάθεια να αποτυπωθούν τα μελλοντικά οφέλη μιας μετασχηματιστικής τεχνολογίας. Ωστόσο, η αποτίμησή του παραμένει πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι έφτασε τότε, υποδηλώνοντας ότι έχει πολύ περισσότερο χώρο για να… φουσκώσει.
Ανεξάρτητα από αυτό, αυτή η μέτρηση του ασφάλιστρου κινδύνου των μετοχών των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι αισθητά μεγαλύτερη απ’ ό,τι πριν από την έκρηξη της φούσκας του dot com, όταν ήταν οριακά αρνητικό. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο ότι η πραγματική απόδοση του 10ετούς των ΗΠΑ ήταν πολύ υψηλότερη τότε.

Σαφώς, είναι αδύνατο να γνωρίζουμε πόσο γρήγορα θα φουσκώσει μια φούσκα και πόσο μεγάλη θα γίνει πριν σκάσει, τι θα την κάνει να σκάσει και πότε θα σκάσει, καταλήγει η Capital Economics.

Ωστόσο, οι προβλέψεις για το τέλος του 2025 και το τέλος του 2026 για τον S&P 500 βασίζονται στην ιδέα ότι μια φούσκα στον δείκτη θα συνεχίσει να φουσκώνει στο μεταξύ, με φόντο μια μέτρια άνοδο των εκτιμώμενων EPS 12μήνου.

 

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments