Έρχονται φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος, τουλάχιστον κατά 30%, από τον Μάρτιο καθώς οι τιμές στη χονδρική συνεχίζουν να μειώνονται.

Η μεγάλη πτώση των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου (TTF) που έχουν κατρακυλήσει πλέον στα 22-23 ευρώ/μεγαβατώρα (από τα 250 ευρώ τον Αύγουστο του 2022), σε συνδυασμό με τη βουτιά στη μέση τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας κάτω από τα 74 ευρώ τον Φεβρουάριο (έπεσε ως και τα 61,8 ευρώ λόγω της συμβολής των ΑΠΕ), στρώνουν το έδαφος ώστε για τον επόμενο μήνα να δούμε τιμές φθηνότερες ακόμη και από την περίοδο πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Η τελευταία φορά που η τιμή χονδρικής του ρεύματος διαμορφωνόταν σε μηνιαία βάση κάτω από τα 80 ευρώ ήταν το Μάιο του 2021, όταν οι καταναλωτές δεν είχαν ακούσει ακόμα τίποτα για πανάκριβο φυσικό αέριο, ενεργειακή κρίση ή «ρήτρα αναπροσαρμογής».




 

Νέες τιμές

Αν δεν συμβεί κάποια συνταρακτική ανατροπή στις διεθνείς αγορές ή δεν αλλάξει η εκπτωτική πολιτική των προμηθευτών, τότε σε μία εβδομάδα από σήμερα θα μπορούσαμε να δούμε πράσινα τιμολόγια από 8,2 έως 9 λεπτά για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (έναντι μέσης τιμής 13,3 λεπτά σήμερα και 12,8 λεπτά της ΔΕΗ, που έχει τις περισσότερες συνδέσεις), νυχτερινές χρεώσεις στο πράσινο τιμολόγιο από 6,7 λεπτά, αλλά και κίτρινα τιμολόγια, τα οποία επίσης θα κινούνται στα επίπεδα των 8-9 λεπτών για τις χρεώσεις στο ημερήσιο τιμολόγιο και των 6-7 λεπτών για το νυχτερινό.

Στον αντίποδα ακόμη και αν οι τιμές χονδρικής/λιανικής έχουν υποχωρήσει στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα, οι λογαριασμοί θα έρχονται πιο φουσκωμένοι επειδή αφενός τα πάγια έχουν εκτοξευθεί στα 5-10 ευρώ και οι μη ανταγωνιστικές χρεώσεις (δίκτυα ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) έχουν πολλαπλασιαστεί και επηρεάζουν σχεδόν κατά το ήμισυ το τελικό κόστος του λογαριασμού.

Κίτρινο τιμολόγιο

Το κίτρινο θα παραμείνει το φθηνότερο τιμολόγιο ρεύματος και για τον Μάρτιο με τις προβλέψεις των παρόχων να αναφέρουν ότι τον επόμενο μήνα για πρώτη φορά θα δούμε μονοψήφια νούμερα και στο πράσινο τιμολόγιο.

Σύμμαχος των καταναλωτών είναι οι ήπιες καιρικές συνθήκες που κρατούν χαμηλά την τιμή του φυσικού αερίου, το οποίο έχει υποχωρήσει στα 23,8 ευρώ η μεγαβατώρα, οι αθρόες εισαγωγές LNG στην Ευρώπη αλλά και η μειωμένη ζήτηση σε αέριο από την Ασία. Όλοι αυτοί οι παράγοντες έχουν άμεση επίπτωση στην τιμή της χονδρεμπορικής, η οποία καθορίζει τα τιμολόγια που φτάνουν στον τελικό καταναλωτή και μέχρι χθες 26 Φεβρουαρίου διαμορφώνονταν στα 73 ευρώ η μεγαβατώρα.

Facebook Comments