Οι μακροοικονομικές προοπτικές του 2024 είναι γεμάτες με σημαντικές προκλήσεις για όλες τις χώρες, όπως επισημαίνει σε νέα ανάλυσή του ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS.

Αν και οι πιθανότητες για ομαλή προσγείωση της οικονομίας έχουν σαφώς βελτιωθεί, η πολιτική αβεβαιότητα και άλλες πιθανές ευπάθειες ενδέχεται να προκύψουν κατά τη διάρκεια του έτους, τη στιγμή που η αγορά των εμπορικών ακινήτων αποτελεί σημαντική πηγή κινδύνου και η πιθανότητα πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει σημαντική ανησυχία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελλάδα συνεχίζει να δείχνει ανθεκτικότητα, η οποία και υποστήριξε την επιστροφή της στην επενδυτική βαθμίδα, ωστόσο η αξιολόγησή της αυτή συνεχίζει να περιορίζεται από τις προκλήσεις κυρίως που κληρονομήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση χρέους.

Πιο αναλυτικά, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, την οποία η DBRS βαθμολογεί με ΒΒΒ (low), η αξιολόγησή της και οι σταθερές προοπτικές που δίνει ο οίκος υποστηρίζονται από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και στη ζώνη του ευρώ και από την εφαρμογή οικονομικών μεταρρυθμίσεων τα προηγούμενα χρόνια που έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας, όπως τονίζει.

Η χώρα συνεχίζει να σημειώνει πρόοδο στην εκτέλεση του σχεδίου ανάκαμψής της, τονίζει ο οίκος, το οποίο αποτελείται από μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν την ανάπτυξη και τις επενδύσεις, μειώνοντας έτσι το επενδυτικό χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών της στη ζώνη του ευρώ. Η Morningstar DBRS θεωρεί ότι οι πόροι της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρέχουν κίνητρα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που ενισχύουν την ανάπτυξη, ενώ υποστηρίζουν την ανάπτυξη των επενδύσεων με κεφάλαια που διοχετεύονται επίσης μέσω του ενισχυμένου τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, η αξιολόγηση της Ελλάδας περιορίζεται από τις προκλήσεις που κληρονομήθηκαν από την παρατεταμένη κρίση χρέους της χώρας, δηλαδή τον πολύ υψηλό δείκτη δημόσιου χρέους, το ακόμη σημαντικό επίπεδο μη εξυπηρετούμενων δανείων και το υψηλό ποσοστό ανεργίας.

Οι ελληνικές αρχές πάντως, όπως προσθέτει ο οίκος, θα παραμείνουν προσηλωμένες στη δημοσιονομική ευθύνη, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημόσιου χρέους θα παραμείνει σε πτωτική τάση. Τα μέτρα στήριξης που σχετίζονται με την ενέργεια δεν εμπόδισαν το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο να φτάσει σε πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ το 2022. Αναμένεται πλεόνασμα 1,1% το 2023 και 2,1% το 2024.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments