Μπορεί η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να έχει “τρέξει” αρκετά το τελευταίο διάστημα, ωστόσο η JP Morgan παραμένει overweight στην Ελλάδα χάρη στις πολύ ισχυρές προοπτικές των ελληνικών τραπεζών, την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και την αύξηση της επενδυτικής βάσης.

Η ελληνική αγορά, όπως επισημαίνει, έχει πλέον μετοχές υψηλότερης κεφαλαιοποίησης ενώ οι ελληνικές μετοχές έχουν αυξήσει σημαντικά τη ρευστότητά τους, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους επενδυτές.

Επίσης, όπως τονίζει, οι ελληνικές τράπεζες αποτιμώνται με discount έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών, ωστόσο έχουν πολύ καλύτερους δείκτες απόδοσης ιδίων κεφαλαίων ROE. Παράλληλα, ένα πολύ σημαντικό “ατού” των ελληνικών μετοχών γενικότερα είναι, κατά την JP Morgan, το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και θα συνεχίσει να υποαποδίδει έναντι της οικονομίας της ευρωζώνης.

Ειδικότερα, εκτιμά πως η ανάπτυξη στην Ελλάδα φέτος θα κινηθεί στο 2%, έναντι 1,5% στην Ευρωζώνη, όπως επισημαίνει, ενώ και οι δείκτες PMI είναι πολύ υψηλότεροι σε σχέση με αυτούς της ζώνης του ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικάνικη τράπεζα παραμένει overweight και διατηρεί τη μετοχή της Alpha Bank στη λίστα με τις 10 κορυφαίες της επιλογές από την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.
Όπως σημειώνει, ο στόχος της συστημικής τράπεζας για ROE στο 12% φαίνεται αξιόπιστος με τον δείκτη τιμής προς λογιστική αξία P/BV στο 0,8. Το deal με την UniCredit προσθέτει αξία στην ελληνική τράπεζα, τονίζει η JPM, ενώ αφαιρεί τους κίνδυνους και τις ανησυχίες για overhang – υπερπροσφορά μετοχών – στην αγορά.

Πάντως, όπως παρατηρεί η αμερικάνικη τράπεζα, η Alpha Bank για να πραγματοποιήσει περαιτέρω re-rating και να κινηθεί πιο υψηλά στο ταμπλό χρειάζεται νέους επενδυτές από την ευρύτερη περιοχή της ευρωζώνης.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνικές μετοχές γενικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της JP Morgan, ο δείκτης MSCI Ελλάδα έχει P/E για το 2024 και το 2025 στο 7,3 και 7,5 αντίστοιχα και είναι από τα πιο ελκυστικά στην περιοχή, ο δείκτης payout είναι στο 39%, η μερισματική απόδοση είναι στο 5,2% και το 2024-2025 και κινηθεί στο 4,6% με 5,1%, ενώ το ROE κινείται στο 15,1 για το 2024 και τοποθετείται στο 14,2 για το 2025, από τα υψηλότερα επίπεδα στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Facebook Comments