Ένα στοιχείο που πρέπει να παρακολουθούμε τους επόμενους μήνες, κατά την άποψη της Société Générale , θα είναι οι αξιολογήσεις των χωρών από τους οίκους, ειδικά αυτές για το Βέλγιο, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η θετική τροχιά της αξιολόγησής της εκτιμάται πως θα συνεχιστεί, ωστόσο αυτό θα αφορά την αναβάθμιση των προοπτικών της και όχι την αναβάθμιση του rating της. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την προσεχή αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 19 Απριλίου, η SocGen εκτιμά πως το rating θα διατηρηθεί στο “ΒΒΒ-“ ωστόσο ο οίκος θα αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές. Αυτός σημαίνει πιθανότητα για αναβάθμιση του rating στους επόμενους 12-18 μήνες. Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της Fitch για την Ελλάδα που ακολουθεί στις 31 Μαΐου, η γαλλική τράπεζα αναμένει ανάλογη κίνηση με αναβάθμιση των προοπτικών σε θετικές.
Κατά τη γαλλική τράπεζα, τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας στηρίζουν τη συνέχιση των θετικών κινήσεων από τους οίκους. Σε αυτό το πλαίσιο, η Société Générale συνεχίζει να συστήνει long θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα έναντι των αντίστοιχων ιταλικών.
Κατά την άποψή της, η συνεχής εστίαση των επενδυτών στη δημοσιονομική πορεία της χώρας θα μπορούσε να ωθήσει τα ιταλικά spreads έναντι της Γερμανίας στις 150 μονάδες βάσης από 135 μ.β σήμερα, ανατρέποντας τη συρρίκνωση που σημείωσαν το προηγούμενο διάστημα και η οποία οφειλόταν στο γενικότερο risk-on κλίμα στην αγορά.
Όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα, η γαλλική τράπεζα δεν αναμένει αναθεωρήσεις στις αξιολογήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας το β’ τρίμηνο. Στο Βέλγιο, δεν αναμένει αλλαγές από την Moody’s ή την S&P αυτή την άνοιξη, καθώς ο τρόπος με τον οποίο η επερχόμενη κυβέρνηση χειρίζεται τις δημοσιονομικές μετρήσεις και εφαρμόζει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι προφανώς “κλειδί” και για τους δύο οίκους. Άρα, εκ των προτέρων δεν υπάρχει βιασύνη για αλλαγή της βαθμολογίας πριν σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου. Ωστόσο, η SocGen βλέπει τον κίνδυνο αρνητικής δράσης τον Οκτώβριο από την S&P, η οποία έχει πολύ υψηλότερη αξιολόγηση από τους άλλους οίκους.
Όσον αφορά τη Γαλλία, δεν αναμένεται κίνηση από τη Fitch, η οποία των υποβάθμισε πέρυσι σε “AA-” με σταθερές προοπτικές. Ωστόσο, βλέπει κινδύνους αρνητικής αξιολόγησης από τις Moody’s και S&P φέτος. Αυτό έγκειται κυρίως στην κατάσταση και τις προοπτικές των δημόσιων οικονομικών και των δαπανών για τόκους, που έχουν αναγνωριστεί ως βασική πιστωτική πρόκληση και από τους δύο οίκους. Αλλά θα μπορούσαν να περιμένουν τις ημερομηνίες της δεύτερης αναθεώρησής τους αργότερα μέσα στο έτος (25 Οκτωβρίου για τον Moody’s και 29 Νοεμβρίου για τον S&P) για να αποκτήσουν μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τις δημοσιονομικές μετρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιτύχει αποτελεσματικά τους στόχους της.
Πάντως, μία ενδεχόμενη υποβάθμιση της Γαλλίας αναμένεται να είναι σημαντικός και καθοριστικός παράγοντας για το σύνολο της ευρωζώνης, όπως επισημαίνει η SocGen.
Πέρυσι, όταν η Fitch υποβάθμισε τη Γαλλία έκανε το ίδιο για τον EFSF. Πράγματι, η αξιολόγηση του EFSF αντικατοπτρίζει τη χαμηλότερη βαθμολογία των εγγυητών που παρέχουν πλήρη κάλυψη του εκκρεμούς χρέους του EFSF, δηλαδή της Γαλλίας. Έτσι, εάν η Fitch υποβαθμίσει ξανά τη Γαλλία, πιθανότατα αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει αυτόματα τον EFSF. Αν και η SocGen δεν περιμένει καμία αρνητική ενέργεια από την Fitch για τη Γαλλία τους επόμενους μήνες, αλλά ανησυχεί για τον αντίκτυπο μιας υποβάθμισης από τους Moody’s και S&P – γνωρίζοντας ότι ο EFSF και ο ESM έχουν υποβαθμιστεί μετά από υποβάθμιση της Γαλλίας στο παρελθόν.
Οι οίκοι έχουν διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τις αξιολογήσεις τους, αλλά μια αλλαγή στις αξιολογήσεις της Γαλλίας θα ήταν πιο σημαντική για την Moody’s παρά για την S&P, επισημαίνει η γαλλική τράπεζα. Πράγματι, η Moody’s δηλώνει ξεκάθαρα ότι η αξιολόγησή της για την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ευαίσθητη στην αξιολόγηση της Γαλλίας και λαμβάνει υπόψη τις γαλλικές αξιολογήσεις στη μεθοδολογία αξιολόγησής του.
Για την S&P, ο αντίκτυπος μιας υποβάθμισης θα είναι λιγότερο σημαντικός επειδή εξετάζει τις αξιολογήσεις όλων των κρατών μελών και όχι μόνο εκείνες των μελών με την καλύτερη βαθμολογία, για να καθορίσει την αξιολόγηση της ΕΕ. Η αξιολόγηση της Γαλλίας παραμένει πιο σημαντική για τις αξιολογήσεις της ΕΕ από εκείνες των μικρότερων χωρών (επειδή είναι σταθμισμένη στο ΑΕΠ), επομένως μια αρνητική ενέργεια θα επηρεάσει την Ε.Ε.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments