Η JP Morgan βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα και συναντήθηκε με τράπεζες, εταιρείες και ειδικούς του κλάδου. Η διάθεση παραμένει αισιόδοξη, όπως επισημαίνει, με ένα άνετο μήνυμα από τις τράπεζες για βιώσιμες τροχιές ROTE παρά την κορύφωση των καθαρών επιτοκιακών εσόδων NII.

“Προς έκπληξή μας, υπήρχε σχετικά μικρή εστίαση στα NII και στα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια στις συναντήσεις μας, γεγονός που σηματοδοτεί ότι οι παράγοντες είναι πλέον καλά κατανοητοί, με την αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων και τις προοπτικές επιστροφής κεφαλαίου να κυριαρχούν στις συνομιλίες μας”, τονίζει η JPM.

Ταυτόχρονα, οι βραχυπρόθεσμοι καταλύτες φαίνονται πιο περιορισμένοι, κάτι που είναι πιθανότατα ο βασικός λόγος πίσω από τη σχετικά υποτονική απόδοση των μετοχών των ελληνικών τραπεζών τις τελευταίες εβδομάδες.

Στο εξής, τα κέρδη του α’ τριμήνου του 2024 και οι εγκρίσεις μερισμάτων (αναμένονται τον Ιούνιο) είναι το κλειδί για την πορεία του κλάδου, τονίζει η αμερικάνικη τράπεζα, προσθέτοντας πως οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με δείκτη λογιστικής αξίας P/TBV για το 2025 στο 0,7x και P/E στο 6,0x P/E, και η Eurobank παραμένει η προτίμησή της.

Οι τράπεζες συνεχίζουν να προβλέπουν ετήσια αύξηση 4%-6% των εξυπηρετούμενων δανείων για τα επόμενα χρόνια. Ενώ αυτό ευθυγραμμίζεται με την αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ, δείχνει ότι οι βελτιώσεις στη διείσδυση δεν είναι ακόμη εμφανείς, κυρίως λόγω της στασιμότητας των στεγαστικών δανείων, με ετήσιες εκταμιεύσεις 1-1,2 δισ. ευρώ που εξακολουθούν να αντιστοιχούν στο 10% των επιπέδων πριν από την κρίση.

Οι τράπεζες φάνηκαν αισιόδοξες για την απόδοση κεφαλαίου ξεκινώντας από το 2024, με την έγκριση του SSM, την προσεκτική πληρωμή μερισμάτων. Όπως έχει ανακοινωθεί οι αρχικοί δείκτες πληρωμής μερισμάτων είναι μέτριοι και κυμαίνονται από ~10% για την Πειραιώς έως πάνω από 25% για τη Eurobank και την Εθνική, αλλά αναμένεται να αυξηθούν σταδιακά, φτάνοντας το 40%-50% τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου, ιδίως για την Εθνική και την Eurobank, καθώς και την υψηλή οργανική δημιουργία κεφαλαίου που αναμένεται το 2024-2026, η αντιμετώπιση του πλεονάζοντος κεφαλαίου γίνεται όλο και πιο σημαντική.

Ενώ η Eurobank τόνισε τις συνεχιζόμενες συγχωνεύσεις και εξαγορές της στην Κύπρο, η ΕΤΕ επικεντρώνεται στις αγορές χαρτοφυλακίου καθώς και σε συνεργασίες για την ανάπτυξη κεφαλαίων.

Στο επίκεντρο βρίσκονται επίσης οι επαναγορές με την Εθνική να ελπίζει να συμπληρώσει τα μερίσματα με μια “επιθετική” στρατηγική επαναγοράς από το επόμενο έτος. Επιπλέον, η τράπεζα παρακολουθεί τις εξελίξεις που σχετίζονται με το placement του 18% του μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας από το ΤΧΣ για πιθανή εξαγορά.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments