Περαιτέρω αύξηση στις συνολικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα αναμένει η Fitch Solutions το 2024, με τον κλάδο του τουρισμού να κερδίζει κι άλλο έδαφος έπειτα από την πλήρη ανάκαμψη στα προ του Covid (2019) επίπεδα το 2023.

Μεσοπρόθεσμα (2024-2028), ο οίκος προβλέπει ότι οι αφίξεις θα συνεχίσουν να επεκτείνονται, με στήριξη από τις αυξημένες αφίξεις από παραδοσιακές και νέες αγορές. Οι εκστρατείες τουριστικού μάρκετινγκ και η επέκταση των δικτύων απευθείας πτήσεων θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να εδραιωθεί ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός, οδηγώντας σε επέκταση των αφίξεων στην αγορά.

Η Fitch Solutions – η οποία είναι ανεξάρτητη εταιρεία αναλύσεων και ανήκει στον όμιλο του οίκου αξιολόγησης Fitch – προβλέπει ότι οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 5,3% σε ετήσια βάση φέτος και στα 34,5 εκατομμύρια, έναντι 32,7 εκατομμύρια τουριστών το 2023, όταν οι αφίξεις επανήλθαν πλήρως στα προ του Covid επίπεδα, φτάνοντας το 104,4% του επιπέδου του 2019. Το 2019 οι συνολικές αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έφτασαν τα 31,3 εκατ.

Μεσοπρόθεσμα (2024-2028), ο οίκος προβλέπει ότι οι αφίξεις θα επεκταθούν στα 39,3 εκατ. έως το 2028, με μέσο ρυθμό αύξησης 3,7% ετησίως κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Fitch Solutions: Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός στην Ελλάδα φέτος – Οι αφίξεις θα αγγίξουν τα 40 εκατ. έως το 2028, πρόκληση ο υπερτουρισμός

Νέο ιστορικό ρεκόρ
Οι ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας, θα είναι οι βασικές αγορές πηγής αφίξεων της Ελλάδας το 2024, επισημαίνει η Fitch Solutions. Αυτό θα είναι σύμφωνο με την τάση του 2019, όταν η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι πέντε μεγαλύτερες αγορές.

“Πιστεύουμε ότι η δεξαμενή των πηγών αφίξεων της Ελλάδας θα διαφοροποιείται ολοένα και περισσότερο ως μέρος της στρατηγικής της Ελλάδας να τοποθετηθεί ως ελκυστικός τουριστικός προορισμός για την ενίσχυση των αφίξεων μεσοπρόθεσμα”, τονίζει ο οίκος. Αυτό θα περιλαμβάνει την προσέλκυση αφίξεων από αγορές με ισχυρές μεσοπρόθεσμες προοπτικές αναχωρήσεων, όπως η ηπειρωτική Κίνα και η Ινδία.

Πάντως, η Fitch επισημαίνει πως ο υπερτουρισμός ενέχει κίνδυνο για την ικανότητα της Ελλάδας να παρέχει τουριστικές υπηρεσίες σύμφωνα με τους αυξανόμενους όγκους αφίξεων. Αυτό μπορεί επίσης να οδηγήσει στην εξασθενημένη συντήρηση δημοφιλών τουριστικών τοποθεσιών και υποδομών.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments