Από τι πρέπει να προστατέψω τα δεδομένα μου; Και με ποιους τρόπους μπορώ να το κάνω αυτό;

Μετά από μια αναφορά στις απειλές από τις οποίες μπορεί να κινδυνεύει ο υπολογιστής σας θα εξετάσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προφυλαχτείτε από αυτές αλλά και τι θα πρέπει να προσέχετε κατά την πλοήγησή σας στο διαδίκτυο.

Τι απειλεί τις συσκευές;

Οι ιοί των υπολογιστών είναι φυσικά ψηφιακοί και αποτελούν ανθρώπινο δημιούργημα. Είναι λοιπόν ένα λογισμικό του οποίου τον κωδικό γνωρίζει μόνο ο δημιουργός του και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να “θεραπευτεί” από έναν υπολογιστή.

Έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αναπαράγεται και να μεταφέρεται από συσκευή σε συσκευή και να δημιουργεί σε κάθε μία από αυτές πρόβλημα. Στην ορολογία του ιού συμπεριλαμβάνονται και κακόβουλα λογισμικά όπως Worms, Trojan horses και Spyware.

Πώς μπορώ να προστατευτώ;
Χρησιμοποιήστε Antivirus

Αν δεν έχεις προστασία από antivirus θα πρέπει να εγκαταστήσεις μία. Σε περίπτωση που έχεις εγκαταστήσει κάποιο πρόγραμμα ίσως δεν είναι ενημερωμένο. Έλεγξε τις ενημερώσεις του λειτουργικού σου συστήματος και βεβαιώσου πως τις έχεις κάνει όλες, μια και πολλές από αυτές είναι απαραίτητες για την ασφάλεια των δεδομένων σου.

Μπορείτε βέβαια να κάνετε και ένα penetration tester Ελλάδα στο οποίο εκπαιδευμένοι επαγγελματίες θα εντοπίσουν και θα αξιολογήσουν αδύναμα σημεία του δικτύου σας και θα ενισχύσουν τις άμυνές σας απέναντι στους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Να δίνετε τα προσωπικά σας δεδομένα με σύνεση

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες θα σας ζητηθεί να καταχωρήσετε τα προσωπικά σας στοιχεία. Η πιο συνηθισμένη είναι όταν θέλετε να κάνετε μια αγορά και χρειάζεται ονοματεπώνυμο, στοιχεία κάρτας, τηλέφωνο, διεύθυνση και πολλά ακόμη.

Πρέπει να είστε σίγουροι για την εγκυρότητα της ιστοσελίδας στην οποία δίνετε τα στοιχεία σας. Προσέξτε η διεύθυνση URL να ξεκινάει πάντα με https και να έχει ένα λουκέτο αριστερά από αυτή, το οποίο σημαίνει πως κρυπτογραφείται και είναι δυσκολότερο να παρακολουθούν τα δεδομένα σας άλλα άτομα.

Πάντα πρέπει να προσέχετε τις διευθύνσεις των ιστοσελίδων τις οποίες επισκέπτεστε. Γιατί αυτή ζητάει τα δεδομένα σας; Είναι απαραίτητο για κάποια διαδικασία ή μήπως πρέπει να αναρωτηθείτε αν είναι κάποιος ιός;

Το ίδιο ισχύει και για εφαρμογές στο κινητό ή τον υπολογιστή σας. Όταν κάποια σας ζητάει τα στοιχεία σας δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να τα δώσετε. Μπορείτε πάντα να βρείτε κάποια άλλη εφαρμογή ή ιστοσελίδα. Όποτε πρέπει να συμπληρώσετε κάποια φόρμα για κάτι δώστε όσο το δυνατόν λιγότερα στοιχεία γίνεται.

Μην κατεβάζετε ταινίες και μουσική online

Πολλές πηγές οι οποίες δεν είναι νόμιμες περιέχουν προγράμματα ταινιών και μουσικής. Αν όμως τα κατεβάσετε αυτά παράλληλα θα γεμίσετε τον υπολογιστή σας με ιούς και κακόβουλα λογισμικά. Για αυτό συνιστάται να μην αποθηκεύετε αρχεία από άγνωστες πηγές.

Χρησιμοποιήστε έναν αποκλεισμό αναδυόμενων παραθύρων

Τα αναδυόμενα παράθυρα είναι μικρά παράθυρα τα οποία εμφανίζονται πάνω από την ιστοσελίδα στην οποία περιηγείστε. Τα περισσότερα αυτών είναι κυρίως αποτέλεσμα διαφημίσεων, όμως υπάρχει και ένα ποσοστό το οποίο αποτελείται από ιούς. Ο αποκλεισμός αυτών ή τουλάχιστον ενός μέρους τους μπορεί να προστατέψει τη συσκευή σας από κακόβουλα λογισμικά.

Προσοχή στα email σας

Οι απάτες μέσω email εξακολουθούν να είναι οι πιο συχνές και “κοινές” στο χώρο των hackers. Συνήθως χρησιμοποιούν διευθύνσεις που μοιάζουν με εκείνες γνωστών και αξιόπιστων ιδρυμάτων, όπως πολλών τραπεζών, και μέσω σημαντικών θεμάτων που σας προσελκύουν το ενδιαφέρον έχουν ως στόχο να πατήσετε κάποιο link. Με τη μετάβασή σας όμως στο link αυτό εγκαθίσταται αυτόματα στη συσκευή σας ένα κακόβουλο λογισμικό.

Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με τα email αυτά. Να ελέγχετε πάντα τη διεύθυνση του αποστολέα αν είναι αξιόπιστη και ακόμη και αν φαίνεται να προέρχεται από κάποιον γνωστό σας καλό θα ήταν να το διασταυρώσετε μιας και μπορεί ο λογαριασμός αυτός να έχει παραβιαστεί. Να είστε ιδιαίτερα υποψιασμένοι όταν σας ζητούνται χρήματα για κάτι.

Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου πολλές φορές χρησιμοποιούν εντυπωσιακούς τίτλους για να σας κινήσουν την περιέργεια ώστε να σας εξαπατήσουν και να κλέψουν τα δεδομένα σας. Για αυτό καλό θα ήταν να έχετε δύο διαφορετικά email ώστε να προστατευτείτε από αυτούς.

Ένα email μπορείτε να το χρησιμοποιείται για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για ενημερωτικά δελτία ενώ τον άλλο για επαγγελματικούς σκοπούς και προσωπικούς λόγους. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείτε άλλο ένα τείχος ασφαλείας ανάμεσα σε εσάς και στους hackers του διαδικτύου.

Μην αποδέχεστε χωρίς να διαβάζετε τους όρους

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να προσβληθείτε από ιό είναι να εγκαταστήσετε ένα πρόγραμμα ή μια εφαρμογή χωρίς να διαβάσετε τις ειδοποιήσεις που σας βγάζει. Τα περισσότερα αναδυόμενα παράθυρα από αυτά μπορεί να περιέχουν κάποιο κακόβουλο λογισμικό το οποίο θα εγκαταστήσετε μαζί με την εφαρμογή την οποία σας ενδιαφέρει. Όταν κατεβάζετε εφαρμογές online να επιλέγετε πάντα μη αυτόματη εγκατάσταση ή αλλιώς custom installation ώστε να εγκατασταθεί μόνο το πρόγραμμα το οποίο χρειάζεστε.

Τώρα τα δεδομένα σας είναι ασφαλή

Ακολουθώντας κάποια πολύ απλά βήματα μπορείτε να διατηρήσετε τα δεδομένα σας ασφαλή και μακριά από οποιονδήποτε εγκληματία στο διαδίκτυο. Το μόνο που χρειάζεται είναι προσοχή κατά την πλοήγησή σας και συχνή ενημέρωση ώστε να γνωρίζετε ποιες νέες μεθόδους μπορεί να χρησιμοποιούν οι hackers ώστε να είστε υποψιασμένοι.

Facebook Comments