Το Φεστιβάλ Ισπανικού Κινηματογράφου της Αθήνας – FeCHA επιστρέφει για την 8η του διοργάνωση, για να αναδείξει για μια ακόμη χρονιά τον κινηματογραφικό πλούτο των ισπανόφωνων χωρών.

Το 8ο FeCHA θα πραγματοποιηθεί στους υπαίθριους κινηματογράφους Ellinis Cinemax Europa Cinemas, Aello Cinemax, ενώ οι προβολές θα φιλοξενηθούν από το Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Το 8ο FeCHA είναι μέρος του This is Athens – City Festival του Δήμου Αθηναίων.

Το πρόγραμμα του 8ου FeCHA περιλαμβάνει 17 ταινίες μεγάλου μήκους, ένα αφιέρωμα στον Περουβιανό σκηνοθέτη Roberto Bonilla και μια επιλογή από τις καλύτερες ισπανόφωνες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων ετών στο αγαπημένο τμήμα του CortoFeCHA Festival.

Επίσημη ταινία έναρξης του Φεστιβάλ θα είναι η ταινία «Bajo Terapia», παρουσία του σκηνοθέτη και παραγωγού της ταινίας Gerardo Herrero και της παραγωγού Mariela Besuievsky. Στην ταινία τρία παντρεμένα ζευγάρια υποβάλλονται σε μια ασυνήθιστη ομαδική θεραπεία. Η ψυχολόγος τους, αν και δεν είναι μαζί τους στη συνεδρία, τους έχει αφήσει φακέλους με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν. Η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο έργο του Αργεντινού συγγραφέα Matías Del Federico, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Αργεντινή το 2015 και έκτοτε έχει παιχτεί σε περισσότερες από 15 χώρες σε όλο τον κόσμο. Οι Herrero και Besuievsky παρήγαγαν την βραβευμένη με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 2010, The Secret in Her Eyes.

Το 8ο FeCHA θα κλείσει με την ταινία «Radical», του Christopher Zalla, η οποία κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Sundance 2023. Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός δασκάλου σε μια διεφθαρμένη και βίαιη συνοριακή πόλη του Μεξικού που δοκιμάζει μια ριζοσπαστική νέα μέθοδο διδασκαλίας για να ξεκλειδώσει την περιέργεια και τις δυνατότητες των μαθητών του, ίσως ακόμη και την ευφυΐα τους.

Πρόγραμμα

Δευτέρα 27 Μαΐου | 18:30 – Ταινίες μικρού μήκους “cortoFeCHA” (Διάρκεια 80 λεπτά)

La melodía torrencial | José Luis Saturno, Μεξικό, 2022, 7 λεπτά

Μια πόλη που υποφέρει από μια μακρά ξηρασία εμπιστεύεται τη μοίρα της σε έναν περιπλανώμενο μουσικό που έχει τη δύναμη να φέρει βροχή με τη μουσική του ακορντεόν του.

Valentín, 1989 | David Hebrero, Ισπανία, 2023, 23 λεπτά

Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου είναι η μέρα που η Isabel περίμενε όλο το χρόνο. Όταν ξυπνά, συνειδητοποιεί ότι η μαμά της έχει εξαφανιστεί μυστηριωδώς και ο καταχρηστικός πατέρας της έχει επιστρέψει.

Regreso al armario | Gerald B. Fillmore, Ισπανία, 2023, 10 λεπτά

Μετά από δέκα χρόνια συμβίωσης, ο Σεμπάστιαν πρόκειται να ομολογήσει την αλήθεια στη Λουτσία για τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Ο Σεμπάστιαν είναι θύμα κοινωνικής πίεσης και έκανε διπλή ζωή, αλλά τώρα ήρθε η ώρα να ομολογήσει τη Λουτσία ότι είναι ετεροφυλόφιλος. Ήρθε η ώρα να βγείτε από την ντουλάπα, ή μάλλον να επιστρέψετε σε αυτήν.

Cuentas Divinas | Eulàlia Ramon, Ισπανία, 2022, 12 λεπτά

Η Monica είναι μια κανονική γυναίκα με μια κανονική ζωή σε οποιοδήποτε μέρος σε οποιαδήποτε από αυτές τις σύγχρονες εποχές. Ωστόσο, μια μέρα, για μια ασήμαντη λεπτομέρεια που θα μπορούσε να είχε λυθεί όπως κάθε άλλη προηγούμενη διαφωνία, σκοτώνει τον άντρα της. Ανακαλύπτει έτσι το έγκλημα ως υποκατάστατο των αγχολυτικών, την απελευθέρωση από κάθε υποκριτικό ηθικισμό και, γιατί όχι;, τη χρησιμότητα. Υποψήφια για βραβείο ταινίας μικρού μήκους Goya.

Azai | Sara Jael Galvis Vera, Κολομβία, 2023, 18 λεπτά

Η Azai, μια εσωστρεφής έφηβη, και ο ενοχλητικός μικρότερος αδερφός της Antonio περιμένουν με αγωνία τον ερχομό των γονιών τους ενώ περνούν τις διακοπές τους με τους συγγενείς τους. Ο Αντόνιο επιδιώκει να περάσει χρόνο με τον Αζάι, αλλά εκείνη τον αποφεύγει συνεχώς καθώς προσπαθεί να κρύψει το γεγονός ότι οι γονείς τους χωρίζουν. Ο απογοητευμένος Αντόνιο εξαπολύει έναν οικογενειακό καυγά.

Malegro verte | Nüll García, Ισπανία, 2023, 10 λεπτά

Δύο φίλοι συγκρούονται μεταξύ τους στην τουαλέτα ενός εμπορικού κέντρου αφού έχασαν την επαφή στην εφηβεία τους. Η μία είναι μια επιτυχημένη λευκή επιχειρηματίας ενώ η άλλη είναι μια γυναίκα Ρομά που δύσκολα τα βγάζει πέρα.

Δευτέρα 27 Μαΐου | 20:00

La Revuelta | Lucero González, Μεξικό, 2022, 84 λεπτά

Ένα ταξίδι για να ξαναβρούμε το μεγάλο στοίχημα των πενήντα χρόνων ζωής και του φεμινιστικού ακτιβισμού μιας ομάδας γυναικών που ενώθηκαν για να κάνουν μια εξέγερση και να δουν τις αλλαγές στις νέες γενιές. Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Lesbians* on the verge, την Πρεσβεία του Μεξικού και το IMCINE, στο πλαίσιο της Athens Pride Week.

Τρίτη 28 Μαΐου | 20:00

Tito, Margot y yo | Mercedes Arias – Delfina Vidal, Παναμάς – Κολομβία, 2022, 92 λεπτά

Η επίσημη υποβολή του Παναμά στα Όσκαρ. Ένα κινηματογραφικό πορτρέτο του μεγαλύτερου έρωτα του Παναμά διπλωμάτη Τίτο Αρίας και της συζύγου του, της διάσημης χορεύτριας Dame Margot Fonteyn, που συνδυάζει συνεντεύξεις, ευρήματα, γράμματα, παλιές φωτογραφίες και συγκινητικές σεκάνς χορού. Σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Παναμά.

Facebook Comments