Αυξητικές τάσεις που ξεπέρασαν ελαφρώς τις προβλέψεις παρουσίασε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Μάιο, με την Ελλάδα όμως να ακολουθεί αντίθετη πορεία καθώς είδε τις πιέσεις στις τιμές να αποκλιμακώνονται έντονα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνη έτρεξε τον Μάιο με 2,6% ετησίως από το 2,4% του Απριλίου, ξεπερνώντας ελαφρώς την εκτίμηση των αναλυτών για αύξηση στο 2,5%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, η σύγκριση Μαΐου – Απριλίου έδειξε ότι οι τιμές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν με ρυθμό 0,2%, επιβραδύνοντας από την αύξηση 0,6% τη σύγκρισης του περασμένου διμήνου.

Εκ διαμέτρου αντίθετη ήταν η πορεία στην Ελλάδα όμως, που είδε τον δείκτη να υποχωρεί έντονα στο 2,3% ετησίως από το 3,2% του περασμένου μήνα.

Χαρακτηριστικό ήταν μάλιστα ότι η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που εμφάνισε πτώση σε μηνιαίο επίπεδο, καθώς η σύγκριση Μαΐου – Απριλίου έδειξε ότι ο δείκτης κινήθηκε στο -0,3%.

Σε επίπεδο υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων, το μέτρο του λεγόμενου δομικού πληθωρισμού που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και των καπνικών και το οποίο παρακολουθεί πιο στενά η ΕΚΤ, παρουσίασε επίσης μικρή αύξησης.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή επιτάχυνε τον Μάιο στο 2,9% ετησίως από το 2,7% του περασμένου μήνα. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο δομικός πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 0,4% επιβραδύνοντας επίσης όπως και ο γενικός από το 0,7% της περασμένης μηνιαίας σύγκρισης.

Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, ο κρίσιμος (για τις μακροπρόθεσμες τάσεις) κλάδος των υπηρεσιών είχε τη μεγαλύτερη συνεισφορά στην αύξηση του πληθωρισμού καθώς αυξήθηκε με ρυθμό 4,1% ετησίως τον Μάιο από το 3,7%.

Αντίθετα, η κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά παρουσίασε υποχώρηση στο 2,6% ετησίως από το 2,8% τον Απρίλιο, τα μη ενεργειακά αγαθά στο 0,8% από το 0,9% και οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν ελαφρώς κατά 0,3% ετησίως μετά την πτώση 0,6% του περασμένου μήνα. Στις κατά τόπους μετρήσεις ανά χωρά, οι υψηλότεροι ρυθμοί πληθωρισμού τον Μάιο ήταν στο Βέλγιο με 4,9% ετησίως, την Κροατία με 4,3% και την Πορτογαλία με 3,9%.

Αντίθετα, η Λετονία είδε τις τιμές να παρουσιάζουν αύξηση κατά μόλις 0,2% ετησίως, η Φινλανδία κατά 0,5% και η Ιταλία κατά 0,8%.

Σε μηνιαίο επίπεδο όπως προαναφέρθηκε η μοναδική χώρα με μείωση ήταν η Ελλάδα με -0,3%, ενώ οι μεγαλύτερες μηνιαίες αυξήσεις παρατηρήθηκαν στην Μάλτα με +1,6%, την Κύπρο με +1,2% και την Πορτογαλία με +1,1%.

Facebook Comments