Λίγα μόλις 24ωρα πριν την προσφυγή στις κάλπες, οι ευρωεκλογές δεν φαίνεται να κερδίζουν το ενδιαφέρον των πολιτών ενώ εκφράζονται φόβοι για πολύ χαμηλή συμμετοχή που μπορεί να φτάσει ακόμη και σε ρεκόρ αποχής, σύμφωνα με τον Κώστα Παναγόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Alco.




Η δημοσκόπηση της εταιρείας, που έγινε για λογαριασμό του Alpha, δεν κρύβει εκπλήξεις ως προς το πρώτο κόμμα που είναι η ΝΔ, αλλά Ελληνική Λύση και ΚΚΕ φαίνεται πως θα δώσουν μάχη για τη τέταρτη θέση.

Το “ταβάνι” του κυβερνώντος κόμματος φτάνει στο 33,9%, ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ “κλειδώνει” στη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ στην τρίτη.

Συγκεκριμένα, στη τελική ευθεία των ευρωεκλογών, το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται για τις ευρωεκλογές κινείται στο 57%.

Δημοσκόπηση Alco

Τα όσα συζητήθηκαν στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν επηρέασαν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων για τις ευρωεκλογές, ενώ σε ένα 26% μειώθηκε το ενδιαφέρον του για την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου.

Δημοσκόπηση Alco

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το στοιχείο που θέλει το 60% όσων συμμετείχαν στην έρευνα να δηλώνουν ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές δεν θα αλλάξει κάτι στην Ελλάδα.

Δημοσκόπηση Alco

Στο πλαίσιο αυτό, το 58% εκτιμά ότι τυχόν αρνητικό αποτέλεσμα για τη ΝΔ δεν θα προκαλέσει ζήτημα σταθερότητας στη διακυβέρνηση.

Δημοσκόπηση Alco

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι για τους μισούς οι ευρωεκλογές αποτελούν ευκαιρία για ψήφο διαμαρτυρίας.

Δημοσκόπηση Alco

Στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων, η ΝΔ έχει μία μικρή πτώση στο 26,6%, αλλά απέχει 13,3 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 13%. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται σταθερό στο 11%, το ΚΚΕ έχει 6,9%, ποσοστό χαμηλότερο από το 7,4% της Ελληνικής Λύσης.

Ακολουθεί η Νίκη με 4,7%, ΜέΡΑ25 και Νέα Αριστερά είναι στο 3%, η Πλεύση Ελευθερίας στο 2,6%, η Φωνή Λογικής στο 2,3% και οι Δημοκράτες στο 1,8%, με τους αναποφάσιστους να αγγίζουν το 12%.

Δημοσκόπηση Alco

Όπως φαίνεται στο παρακάτω γράφημα, οι αναποφάσιστοι, σε ποσοστό 37%, ψήφισαν ΝΔ στις κάλπες του Ιουνίου του 2023.

Δημοσκόπηση Alco

Η δημοσκόπηση εστίασε και στις επιλογές ανάμεσα στις οποίες είναι οι αναποφάσιστοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων βρίσκονται ανάμεσα σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σε ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ και σε ΝΔ-Ελληνική Λύση.

Δημοσκόπηση Alco

Τέλος, στην εκτίμηση ψήφου, η ΝΔ κινείται από 29,5% έως 33,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ από 14,6% έως 17,8% και το ΠΑΣΟΚ από 10,8% έως 13,8%.

Το ΚΚΕ βρίσκεται από 6,7% μέχρι 8,7%, η Ελληνική Λύση από 7,3% μέχρι 9,3%, η Νίκη από 3,8% μέχρι 5,8% και η Πλεύση Ελευθερίας από 2,1% μέχρι 3,5%.

Το ΜέΡΑ25 εμφανίζεται από 2,3% έως 3,7%, η Νέα Αριστερά από 2,4% έως 3,8%, οι Δημοκράτεας από 1,7% έως 3,1% και η Φωνή Λογικής από 2,1% έως 3,5%.

Δημοσκόπηση Alco

Facebook Comments