Η μεγάλη ευρωπαϊκή διοργάνωση στα γήπεδα της Γερμανίας ξεκίνησε και οι επίδοξοι κατακτητές της κορυφής μπήκαν στη «μάχη». Μία διοργάνωση από την οποία δεν απουσιάζει καμία ποδοσφαιρική δύναμη, γεγονός που ανεβάζει τις προσδοκίες των φιλάθλων.

Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και φυσικά η οικοδέσποινα είναι οι χώρες με τις περισσότερες πιθανότητες να πανηγυρίσουν την κούπα. Επιθυμία του αρθρογράφου και απωθημένο των Άγγλων να δουν επιτέλους το τρόπαιο να έρχεται «σπίτι». Διότι μοιάζει παράλογο στη γη που «γεννήθηκε» το ποδόσφαιρο να μην έχει περάσει η ευρωπαϊκή κούπα.

Πλήρες ρόστερ υπάρχει, ποδοσφαιριστές όπως ο Μπέλιγχαμ, ο Κέιν και ο Φόντεν ανήκουν στην ελίτ, η εμπειρία από τον χαμένο τελικό του 2021 είναι δεδομένη, οι συνθήκες λοιπόν μοιάζουν ευνοϊκές για την ομάδα του Σάουθγκεϊτ να φτάσει αυτή τη φορά μέχρι το τέλος. Μένει να φανεί στην πράξη το πόσο έχουν δυναμώσει μετά την τελευταία αποτυχία.

Από την άλλη υπάρχει το τεράστιο φαβορί που λέγεται Γαλλία. Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές του 2018 και φιναλίστ στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022 έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης. Για πρώτη φορά μετά από 24 χρόνια και το Euro του 2000. Ο Κιλιάν Εμπαπέ είναι ο απόλυτος σταρ και χάρη στην εξαιρετική φόρμα που διανύει, σε συνδυασμό με την ψυχολογία στα ύψη από τη μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης, μπορεί να βγάλει ξανά στους δρόμους τους Γάλλους.

Ιταλοί, Ισπανοί και Πορτογάλοι είναι πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο. Με την ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις άλλες δύο. Διαθέτει σαφώς πιο γεμάτο ρόστερ από «φούρια ρόχα» και «σκουάντρα ατζούρα», με ποδοσφαιριστές από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Από την άλλη, οι Ισπανοί έχουν αρκετό ταλέντο, απουσιάζει όμως η εμπειρία. Όπως ακριβώς και στην πρωταθλήτρια Ιταλία που θα υπερασπιστεί τον θρόνο της με τη νέα γενιά ποδοσφαιριστών.

Αν μία χώρα μπορεί να κάνει την έκπληξη αυτή είναι η Ολλανδία. Σταθερά παρούσα σε τελική φάση διοργάνωσης, οι «οράνιε» είναι ικανοί για το καλύτερο. Σαφώς είναι αρκετά πιο πίσω από τους προαναφερθέντες, έχουν παραδοσιακά μία ισχυρή σχολή ποδοσφαίρου που πρόσφατα έχει βγάλει ικανότατους ποδοσφαιριστές. Αναμένουμε με ενδιαφέρον το πιο αμφίρροπο Euro των τελευταίων ετών.

Facebook Comments