Οι πολιτικοί κίνδυνοι αυξάνονται λόγω των εκλογών σε Γαλλία και ΗΠΑ, ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος πλανάται, η πρόοδος στον πληθωρισμό είναι άνιση και το ράλι των μετοχών έχει παρουσιάσει σημάδια κόπωσης, τη στιγμή που η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής αναμένεται να είναι πολύ πιο περιορισμένη από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Συνεπώς, το να είναι κάποιος long στις μετοχές δεν είναι πλέον σαφές ούτε και εύκολο, καθώς οι “μαύροι κύκνοι” έχουν κάνει ξανά την εμφάνισή τους και οι αγορές έχουν μπει σε μια νέα φάση αναζήτησης ισορροπίας, με το ελληνικό χρηματιστήριο, φυσικά, να μην μένει ανεπηρέαστο και αλώβητο από τις διεθνείς αναταράξεις.

Οι επενδυτές εμφανίζονται πλέον λιγότερο bullish στις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ σε ό,τι αφορά την ελληνική αγορά, οι αναλυτές εκτιμούν πως η μεταβλητότητα αναμένεται να παραμείνει υψηλή αυτό το διάστημα και τουλάχιστον μέχρι και λίγο μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών στη Γαλλία, με τον πρώτο λόγο στη βραχυπρόθεσμη κατεύθυνσή του να έχουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες.

Η μειωμένη αισιοδοξία για τις μετοχές της Ευρώπης φαίνεται ξεκάθαρα στις διαθέσεις των επενδυτών και στις τελευταίες αναλύσεις των οίκων.

Μάλιστα η Citigroup, η οποία υπήρξε “ταύρος” για τις ευρωπαϊκές μετοχές για μεγάλο διάστημα, προχώρησε πρόσφατα στην υποβάθμισή τους σε ουδέτερη στάση από overweight λόγω των αυξημένων πολιτικών κινδύνων που δημιουργούν οι εξελίξεις στη Γαλλία, ενώ αναβάθμισε τις αμερικανικές μετοχές σε overweight.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Bank of America σε 238 διεθνείς fund managers, το 52% αναμένει βραχυπρόθεσμα κέρδη για τις ευρωπαϊκές μετοχές (από 63% τον προηγούμενο μήνα), ενώ το 67% προβλέπει άνοδο τους επόμενους δώδεκα μήνες (από 73% που ήταν τον περασμένο μήνα).

Το 50% εκτιμά πως οι αναβαθμίσεις κερδών θα ωθήσουν τις μετοχές υψηλότερα, ενώ ένα 43% βλέπει μια hawkish ρητορική από τις κεντρικές τράπεζες ως τον πιο πιθανό καταλύτη για μια διόρθωση. Ένα 24% βλέπει τις ευρωπαϊκές μετοχές ως υποτιμημένες, από 34% τον προηγούμενο μήνα, ενώ το 30% δηλώνει overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές, το υψηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2022, με το 7% να αναφέρει ότι είναι overweight στις μετοχές των ΗΠΑ, που αποτελεί χαμηλό οκτώ μηνών. Επίσης, η Γαλλία έχει μετατραπεί στη λιγότερο αγαπημένη ευρωπαϊκή αγορά μετοχών των επενδυτών, αφού ήταν η πιο προτιμώμενη τον περασμένο μήνα, ενώ η Ισπανία είναι το μεγαλύτερο φαβορί.

Η JP Morgan θεωρεί πως το κλίμα στις αγορές μπορεί να χρειαστεί “να γίνουν χειρότερα πριν γίνουν καλύτερα”. Οι πιθανότητες είναι ότι η νέα γαλλική κυβέρνηση πιθανότατα θα προσπαθήσει να δοκιμάσει τα όρια αυτού που μπορεί να κάνει. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές μπορεί συνεπώς να χρειαστεί να απωθήσουν την πιο επιθετική δημοσιονομική χαλάρωση. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, ο κίνδυνος περαιτέρω διορθώσεων πιθανότατα δεν θα αυξηθεί μόνο μεταξύ των δύο γύρων των εκλογών, αλλά και για λίγο μετά τις εκλογές.

Έτσι, η αμερικάνικη τράπεζα αναμένει περαιτέρω αναταράξεις στην αγορά βραχυπρόθεσμα, καθώς η αβεβαιότητα γύρω από το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς και γύρω από την πολιτική προσέγγιση που θα υιοθετηθεί μετά τις εκλογές στη Γαλλία, εξακολουθεί να είναι υψηλή. Συνεχίζει συνεπώς να πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να γυρίσει τη στάση της στις μετοχές της Ευρωζώνης

Ωστόσο, συνολικά, η JP Morgan πιστεύει ότι, καθώς προχωράμε στο β’ εξάμηνο, είναι πιθανό να υπάρξει ένα καλό σημείο εισόδου για την αγορά της Ευρωζώνης, έτσι ώστε να γυρίσει και η ίδια σε “overweight” τη στάση της έναντι των ΗΠΑ, αλλά προς το παρόν παραμένει στο περιθώριο δεδομένου του αυξημένου κινδύνου περαιτέρω διορθώσεων και έλλειψης ορατότητας.

Όπως επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχουν κάποιοι νέοι καταλύτες που θα μπορούσαν να μειώσουν τη μεταβλητότητα και να επαναφέρουν το Χρηματιστήριο Αθηνών στα υψηλά έτους. Άλλωστε όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, λόγω των εξελίξεων, η προσπάθεια για αναρρίχηση πάνω από τις 1.500 μονάδες έχει υποκατασταθεί πλέον από την προσπάθεια διατήρησης του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 1.400 μονάδες.

Όπως σχολιάζει και ο  Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή, το deal για την Τέρνα Ενεργειακή το οποίο και αποτελεί μία διαδικασία εμφανώς ευεργετική για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ήρθε να «καλύψει» η αναγγελία της κυβέρνησης για την έκτακτη εισφορά στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, δημιουργώντας παράλληλα και ερωτηματικά για το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν και άλλοι κλάδοι. Σαν αποτέλεσμα ένας θετικός καταλύτης που μπορούσε να λειτουργήσει ευεργετικά στο Χρηματιστήριο πρακτικά ακυρώθηκε, τονίζει, ενώ παράλληλα, ο MSCI δεν περιέλαβε το ελληνικό χρηματιστήριο σε “watch list” για αναβάθμισή του σε ανεπτυγμένη αγορά, ώστε οι εν δυνάμει ροές να αυξηθούν. Οι εξελίξεις αυτές δεν επέτρεψαν στο Γενικό Δείκτη να κινηθεί προς τις 1.440 – 1.450 μονάδες, και πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται προς τη Γαλλία.

Από την άλλη πλευρά, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στον πλανήτη είναι ανησυχητικές, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία κλιμακώνεται και στη Μ. Ανατολή η κατάσταση δεν εξομαλύνεται, ενώ αρκετοί είναι οι αναλυτές που συγκρίνουν την παρούσα κατάσταση με εκείνη του 1938, δύο χρόνια δηλαδή πριν την κήρυξη του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου.

Ευλόγως, αρκετοί θεωρούν ότι η διεθνής χρηματιστηριακή ευφορία, ελέω των αποτιμήσεων των τεχνολογικών κολοσσών, είναι πιθανό να διακοπεί, με τις κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη να αναγκαστούν να επισπεύσουν κινήσεις μείωσης των παρεμβατικών τους επιτοκίων, που καθυστερούν λόγω της διατηρούμενης πληθωριστικής απειλής.

Πάντως η NBG Securities δηλώνει επιφυλακτικά θετική για την πορεία του Χ.Α στο δεύτερο εξάμηνο. Θεωρεί πως τα περισσότερα από τα «συστατικά» τα οποία διαμόρφωσαν και οδήγησαν τις ισχυρές επιδόσεις του Χ.Α το 2023 καθώς και το πρώτο εξάμηνο του 2024 (πολιτικής σταθερότητα, υποστηρικτικά μάκρο, επιστροφή της επενδυτικής εμπιστοσύνης, ελκυστικές αποτιμήσεις, ανθεκτική κερδοφορία), συνεχίζουν να υπάρχουν, και απουσίας κάποιου σημαντικού διεθνούς σοκ, αναμένεται να οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη και πάλι πάνω από τις 1.500 μονάδες πριν το τέλος του έτους. Ωστόσο η χρηματιστηριακή αναμένει αυξημένη μεταβλητότητα μέχρι το 2ο γύρο των γαλλικών εκλογών που θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, ενώ και οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ θα προσθέσουν αβεβαιότητα, οπότε το stock picking αποτελεί την πιο σοφή στρατηγική.

Facebook Comments