Δυναμικά προχωράει η επέκταση της υποδομής Fiber To The Home (FTTH) από τον Όμιλο ΟΤΕ, ο οποίος μέσα στο 2024 εγκατέστησε δίκτυο FTTH σε επιπλέον 32 δήμους σε όλη τη χώρα.

O Όμιλος ΟΤΕ, μέλος του Ομίλου Telekom, αποτελεί τον μεγαλύτερο πάροχο δικτύου οπτικών ινών στην Ελλάδα, έχοντας κατασκευάσει πάνω από το 80% των γραμμών FTTH της χώρας μας.

Τα νέα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που μέσα από αυτή την επέκταση, θα έχουν μέσω του COSMOTE Fiber, του μεγαλύτερου δικτύου οπτικών ινών στη χώρα, πρόσβαση σε FTTH, βρίσκονται σε δήμους των νομών: Αττικής (δήμοι Καλλιθέας, Κορωπίου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Μαρκόπουλου, Μεγάρων, Σπάτων-Αρτέμιδος), Βοιωτίας (δήμος Θήβας), Κέρκυρας (δήμος Κέρκυρας), Ροδόπης (δήμος Κομοτηνής), Κορίνθου (δήμος Κορίνθου), Ρεθύμνου (δήμος Ρεθύμνου), Ξάνθης (δήμος Ξάνθης), Δωδεκανήσων (δήμος Ρόδου), Τρικάλων (δήμος Τρικάλων), Λασιθίου (δήμος Αγίου Νικολάου), Αιτωλοακαρνανίας (δήμοι Αγρινίου, Ναυπάκτου), Εύβοιας (δήμος Χαλκίδας), Θεσσαλονίκης (δήμοι Καλαμαριάς, Θέρμης, Πυλαίας-Χορτιάτη, Παύλου Μελά, Δέλτα), Αργολίδας (δήμος Άργους), Αχαΐας (δήμος Αιγίου), Γρεβενών (δήμος Γρεβενών), Ημαθίας (δήμος Νάουσας), Καρδίτσας (δήμος Καρδίτσας), Κιλκίς (δήμος Κιλκίς) και Πέλλας (δήμοι Γιαννιτσών, Έδεσσας).

«Η FTTH υποδομή μας είναι σε πλήρη ανάπτυξη, με οπτικές ίνες να φτάνουν σε χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις κάθε εβδομάδα, καλύπτοντας τις ανάγκες των επόμενων δεκαετιών και δημιουργώντας νέες προοπτικές για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Συνεπείς στη δέσμευσή μας, συνεχίζουμε με εντατικούς ρυθμούς την υλοποίηση του επενδυτικού μας πλάνου, στοχεύοντας στη δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας, όπου όλοι θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα.», δήλωσε σχετικά ο Chief Technology Officer Ομίλου ΟΤΕ, κ. Γιώργος Τσώνης.

Χτίζοντας σταθερά το μέλλον μιας συνδεδεμένης Ελλάδας

Η επέκταση του FTTH πραγματοποιείται στο πλαίσιο της υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου του Ομίλου ΟΤΕ άνω των 3 δισ. ευρώ, στοχεύοντας στο χτίσιμο του μέλλοντος μιας συνδεδεμένης Ελλάδας. Υλοποιώντας αυτό το τεράστιας σημασίας έργο, ο Όμιλος θα φέρει το FTTH σε 3 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις μέχρι το 2027, καλύπτοντας περίπου τα 2/3 των γραμμών της χώρας. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα για τηλεπικοινωνιακές υποδομές. Σήμερα, πρόσβαση σε FTTH μέσω του COSMOTE Fiber έχουν πάνω από 1,375 εκατ. νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, ενώ στόχος μέχρι το τέλος του 2024 είναι τα 1,8 εκατ.

Συνεχής αναβάθμιση του δικτύου COSMOTE Fiber

Παράλληλα με την εντατική επένδυση στην επέκταση του COSMOTE Fiber, το οποίο έχει μέχρι σήμερα παρουσία σε πάνω από 150 δήμους, o Όμιλος ΟΤΕ επενδύει στη συνεχή αναβάθμισή του. Σε αυτό το πλαίσιο, πρόσφατα υλοποίησε πιλοτικό έργο μέσα από το οποίο, επιλεγμένοι χρήστες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Χαλάνδρι, Μαρούσι, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Φιλοθέη, Χολαργό και Παπάγου απολαμβάνουν μέσω οπτικών ινών, ταχύτητες σταθερού internet έως και 10Gbps, δηλαδή 10 φορές υψηλότερες από τις ήδη διαθέσιμες.

Σε εξέλιξη το έργο UFBB         

Συμβάλλοντας σημαντικά στην ψηφιακή αναβάθμιση της χώρας, ο Όμιλος ΟΤΕ αναπτύσσει υποδομή FTTH και σε ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της χώρας, σε συνέχεια της υπογραφής Σύμβασης Σύμπραξης με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το έργο «Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας UltraFast Broadband». Η κατασκευή του δικτύου έχει ξεκινήσει, με τις εργασίες αυτή τη στιγμή να είναι σε εξέλιξη σε περιοχές των νομών Δράμας, Μεσσηνίας, Κορινθίας, Εύβοιας, Χανίων και Αττικής. Το έργο αποτελεί μία ακόμα μεγάλη επένδυση του ΟΤΕ για την ανάπτυξη των δικτυακών υποδομών της χώρας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. θα καλυφθούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο των Προγραμμάτων «ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ» 2021-2027 και «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» 2014-2022.

Facebook Comments