Η Ισπανία είναι η νέα Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Για τέταρτη φορά στην ιστορία της και τρίτη σε διάστημα 16 χρόνων! Μετά από τη «χρυσή» γενιά της συγκεκριμένης εθνικής ομάδας που κατέκτησε δις το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2008 και 2012 και το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2010, έφτασε η επόμενη.

Η «φουρνιά» των Λαμίν Γιαμάλ και Νίκο Γουίλιαμς, υπό την σκέπη του ποδοσφαιρικού πατέρα τους Ρόδρι, σκαρφάλωσε στην κορυφή της Ευρώπης παρουσιάζοντας θέαμα, ταλέντο, αλλά πάνω από όλα μία ισχυρή ομάδα. Αυτή που ξεκίνησε το τουρνουά ως αουτσάιντερ, αφού το ρόστερ δεν «έλεγε» πολλά.

Τα ονόματα που υπήρχαν σε Γαλλία, Αγγλία και Πορτογαλία «σκίαζαν» το οικοδόμημα του ντε λα Φουέντε, όμως στο γήπεδο φαίνεται η δουλειά. Όπερ και εγένετο. Οι υπόλοιποι διεκδικητές, όχι μόνο δεν έπιασαν την απόδοση των Ισπανών, αλλά δεν άξιζαν στο ελάχιστο το τρόπαιο. Ούτε καν τα «λιοντάρια» που έφτασαν στον τελικό, όμως απέδειξαν και εκεί ότι από τύχη το κατάφεραν.

Σε ένα αρκετά αδιάφορο Euro από άποψη θεάματος, τα παιδικά πρόσωπα των Γιαμάλ και Γουίλιαμς σε συνδυασμό με το εντυπωσιακό ταλέντο και την «καλοκουρδισμένη» ομάδα κέρδισαν τη συμπάθεια του κοινού. Τέτοια συμπάθεια δεν είχε ούτε η ομάδα των Τσάβι, Ινιέστα και Βίγια που βρέθηκαν στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου. Αντιθέτως εκείνο το σύνολο είχε αρκετούς «εχθρούς», αφού αποτελούταν στο 90% του από παίκτες των Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα!

Η νυν πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει μόλις πέντε παίκτες από τους δύο «γίγαντες» της La Liga. Οι περισσότεροι μάλιστα προέρχονται από ομάδες πέμπτης θέσης και κάτω στον βαθμολογικό πίνακα. Ο σκόρερ Ογιαρθάμπαλ ανήκει στην Σοσιεδάδ, ενώ ο κίπερ Σιμόν στην Αθλέτικ Μπιλμπάο. Απόδειξη ότι η καλύτερη ομάδα είναι αυτή που κερδίζει και όχι τα μεγάλα ονόματα. Ποδοσφαιριστές που επιτελούν έναν συγκεκριμένο ρόλο στο σύστημα επιλέχθηκαν από τον ντε λα Φουέντε. Παραδείγματος χάρη ο Μαρκ Κουκουρέγια που «σέρβιρε» με εντυπωσιακό τρόπο το 2-1, ενώ ήταν εξαιρετικός σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά. Έκπληξη είχε προκαλέσει η επιλογή του μπακ της Τσέλσι έναντι του εντυπωσιακού Γκριμάλντο φέτος με την πρωταθλήτρια Γερμανίας, Λεβερκούζεν.

Στην ουσία, ουδείς άλλος άξιζε το συγκεκριμένο τρόπαιο όσο οι Ισπανοί, που έχουν αποκτήσει πια τη νοοτροπία του νικητή στα περισσότερα αθλήματα. Κατέκτησαν το ευρωπαϊκό στο μπάσκετ πριν μία διετία χωρίς καν να έχουν το καλύτερο ρόστερ για να το καταφέρουν. Ταυτόχρονα στο τένις, ο Κάρλος Αλκαράθ δεν αποτελεί συνέχεια των Τζόκοβιτς και Ναδάλ, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο από αυτούς τους «θρύλους», μετά την κατάκτηση του Wimbledon.

 

Facebook Comments