Η JP Morgan θεωρεί ότι τα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών έχουν υπεραποδώσει και αποτιμούν πλέον πλήρως τόσο τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας όσο και του ιδίου του κλάδου.

Συνεπώς εκτιμά πως δεν έχει απομείνει πολύ αξία, ειδικά στο περιβάλλον των Tier 2 με τις όποιες επενδυτικές ευκαιρίες υπάρχουν ακόμη να εντοπίζονται μόνο σε senior preferred τίτλους.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνει σε σημερινή της έκθεση, ενώ το φετινό μακροοικονομικό σκηνικό προκάλεσε σαφώς συμπίεση στα ομόλογα των ευρωπαϊκών τραπεζών, η υπεραπόδοση των τίτλων των ελληνικών τραπεζών ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, εγείροντας όλο και περισσότερο ερωτήματα από την επενδυτική κοινότητα σχετικά με το εάν πλέον οι αποτιμήσεις είναι “δίκαιες”.

Η JP Morgan προχωρά σε μία σύγκριση μεταξύ των ελληνικών και των ισπανικών τραπεζών για να δείξει τα παραπάνω. Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι παρά τις διαφορές που παραμένουν μεταξύ των αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Ισπανίας και του μεγέθους και της εμβέλειας των αντίστοιχων τραπεζικών τομέων της χώρας, οι τίτλοι των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών διαπραγματεύονται πλέον πολύ κοντά στα επίπεδα των ισπανικών τραπεζών, ειδικά οι τίτλοι Tier 2.

Η αμερικάνικη τράπεζα παρατηρεί επίσης πως οι ελληνικές τράπεζες είναι πιο ευάλωτες σε σχέση με τις ισπανικές. Συνεπώς, όπως τονίζει η JP Morgan, οι επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζουν οι τίτλοι των ελληνικών τράπεζων πιθανότατα να έχουν αποτιμηθεί πλέον πλήρως και να μην υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω αξία για τους επενδυτές.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αμερικάνικη τράπεζα συστήνει την αλλαγή θέσεων μακριά από τα Tier 2 των ελληνικών τράπεζων και κυρίως των Πειραιώς (5,5%, call/λήξη Φεβρουάριος 2025/2030), Alpha Bank (6%, Ιούνιος 2029/2034) και Εθνικής (5,875%, Μάρτιος 2030/2035) και προς τα Tier 2 των ισπανικών τραπεζών Abanca και Unicaja Banco.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments