Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς.

Ιδιαίτερα, απαγορεύεται να χρησιμοποιεί εν κινήσει ακουστικά, που έχουν συνδεθεί με φορητό ραδιόφωνο, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές, καθώς και κινητό τηλέφωνο το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

Η παράγραφος 2, του άρθρου 13 του ΚΟΚ τονίζει:

Ο οδηγός επιβάλλεται να έχει την, κατά τις σχετικές διατάξεις, προβλεπόμενη άδεια οδήγησης και την αναγκαία σωματική και διανοητική ικανότητα και να βρίσκεται σε κατάλληλη κατάσταση για να οδηγεί, οφείλει δε κατά το χρόνο της οδήγησης να είναι σε θέση να ελέγχει το όχημα του ή τα ζώα του. Ο οδηγός κάθε οχήματος υποχρεούται να έχει πλήρη ελευθερία των κινήσεών του, για να ενεργεί ελεύθερα τους αναγκαίους χειρισμούς

Εν κινήσει, με το ένα χέρι δεσμευμένο από ποτήρι ή κάποιο άλλο αντικείμενο, η ικανότητα του οδηγού να εκτελέσει τους απαραίτητους χειρισμούς, ειδικά σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης περιορίζεται δραστικά.
Μπορεί επίσης να αλλάξει ακόμη και η κατεύθυνση του οχήματος χωρίς αυτό να γίνει αντιληπτό, αν ο οδηγός προσπαθήσει να πιει από το ποτήρι όσο κινείται το όχημα.

Αν κάνετε αυτές τις παραβάσεις τότε τιμωρείστε με  πρόστιμο 100 ευρώ και επιτόπου αφαίρεση της άδειας οδήγησης του οδηγού για τριάντα 30 ημέρες. Για να μην κοροιδευόμαστε όλα εξαρτώνται από τον τροπχονόμο που θα πέσετε.Συνήθως δεν θα πεί τίποτα ο τροχονόμος ειδκά αν δεν κρατάτε τον καφέ στο χέρι σας συνέχεια. Πάντως δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει οδηγούς να κρατούν στο ένα χέρι μια τυρόπιτα μαζί με το τιμόνι και με το άλλο να πίνουν καφέ ή αναψυκτικό την ώρα που οδηγούν. Σε αυτές τις περιπτώσεις αν σας δουν θα χάσετε σίγουρα δίπλωμα και θα… φάτε πρόστιμο πριν προλάβετε να φάτε την τυρόπιτα και να πιείτε τον καφέ σας.

Facebook Comments