Τον νέο οδικό χάρτη στην οικονομία κάνει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθύνει ομιλία από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης».

Ο πρωθυπουργός παρουσιάζει τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η κυβερνητική πολιτική, ενώ προσπαθεί μία πολιτική επανεκκίνηση του έργου με στόχο να αντιστρέψει το κλίμα δυσαρέσκειας που αποτυπώνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι έγιναν πράξη δεσμεύσεις, όχι με δανεικά αλλά με συνετή πολιτική πάνω σε υγιή θεμέλια. Τόνισε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που έγιναν πράξη και αποτελούσαν δέσμευση του ίδιου.

«Να που γίνονται, με τομές όπως τα μη κρατικά πανεπιστήμια και η επιστολική ψήφος», ανέφερε ακόμη απαντώντας σε όσους υποστήριξαν ότι «αυτά δεν γίνονται».

«Δεν διστάσαμε να φορολογήσουμε τα ουρανοκατέβατα κέρδη των επιχειρήσεων για να θωρακίσουμε την κοινωνία» και συνέχισε τονίζοντας ότι «αν αυτοί είναι ισχυροί και έχουν και μέσα ενημέρωσης τα ενεργοποιούν κατά της κυβέρνησης, αλλά να γνωρίζουν πως κοπιάζουν άδικα γιατί εμείς λογοδοτούμε μόνο στον ελληνικό λαό», είπε σε όσους αντιτίθενται.

Οι 9 προκλήσεις για το μέλλον:

    • Η σύζευξη της εθνικής ανάπτυξης με την άνοδο των εισοδημάτων των πολιτών
    • Η αύξηση της απασχόλησης ιδίως στις γυναίκες και τους νέους
    • Η ανάγκη να βελτιώσουμε την παραγωγική και τεχνολογική ωριμότητα στην εργασία
    • Η ακόμα ταχύτερη και δικαιότερη πράσινη μετάβαση
    • Μείωση παρενεργειών ανάπτυξης
    • Ισορροπημένη οργάνωση του δημοσίου χώρου
    • Αποτελεσματικότερη διαχείρηση του δημογραφικού. Στήριξη νέων οικογενειών
    • Πρωτόγνωρες πιέσεις που ασκεί η κλιματική κρίση με φυσικές καταστροφές μεγαλύτερης έντασης από αυτές που γνωρίζαμε
    • Αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει θέσει η ΕΕ.

Δεν έχω κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, έχω προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές

«Ζητούμενο είναι η ένταση της ανάπτυξης. Όχι απλά σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, αλλά και σε όλες τις περιφέρειες της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός κι αναφέρθηκε σε εννέα προκλήσεις, όπως τις χαρακτήρισε, οι οποίες, μεταξύ άλλων, είναι η σύγκλιση μισθών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, αύξηση απασχόλησης, ιδίως σε γυναίκες και νέους, βελτίωση της παραγωγικής δυνατότητας της οικονομίας μας, πράσινη μετάβαση, αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού, και της κλιματικής κρίσης.

«Δεν έχω σήμερα μαζί μου κάποιον σάκο με αλόγιστες παροχές, έχω προτάσεις για χρήσιμες και αποτελεσματικές επιλογές», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΡΙΣΜΑ ΑΠΟ ΔΙΫΛΙΣΤΗΡΙΑ

  • 243 εκατ. από φορολόγηση διυλιστηρίων σε σχεδόν 2 εκατ. συμπολίτες μας στο τέλος του έτους
  • 670.000 συνταξιούχοι με εισόδημα 200 ευρώ.
  • 767.000 που παίρνουν επίδομα παιδιού θα πάρουν μία επιπλέον δόση
  • Όσοι παίρνουν επιδόματα ΟΠΕΚΑ και ΕΦΚΑ, 200 ευρώ.
  • Αυξημένο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα κατά 50%.

ΥΓΕΙΑ

Η αμοιβή των εφημεριών στο ΕΣΥ θα φορολογείται με ενιαίο συντελεστή 22%, αυξάνει τιβ μισθό ως 130 ευρώ.

ΕΝΣΤΟΛΟΙ

Αυξάνεται κατά 20% η αποζημίωση της νυχτερινής απασχόλησης, στις Ένοπλες Δυνάμεις, στην Αστυνομία και στην Πυροσβεστική. «Μια μικρή αναγνώριση για την προσφορά τους. Κατέληξα εξαντλώντας κάθε δημοσιονομικό περιθώριο. Αυτοί που φορούν το εθνόσημο πρέπει να νιώθουν ότι η πατρίδα είναι πάντα δίπλα τους» είπε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη:

– Μείωση 1 μονάδας ασφαλιστικών εισφορών αντί της μισής που εφαρμόζαμε κανονικά. Το 2027 η Ελλάδα θα έχει περιορίσει τα μη μισθοδοτικά βάρη κατά 6 μονάδες, θα είμαστε κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

– Καταργείται πλήρως το τέλος επιτηδεύματος για κάθε αυτοαπασχολούμενο ή ατομική επιχείρηση. Έρχονται και κάποιες βελτιώσεις στο ελάχιστο φορολογητέο ποσό. Μειώνεται στο μισό το τεκμήριο για περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500. Κάτι που θα στηρίξει σημαντικά χωριά. Το κριτήριο του μέγιστου μισθού θα υπολογίζεται συγκριτικά.

– Καταργείται ο φόρος σταθερής τηλεφωνίας. 5% στις συνδέσεις πάνω από 100 MbS.

Facebook Comments