Δύο αγώνες – «στοίχημα». Λίγο οι ύπουλοι αντίπαλοι, λίγο η ατμόσφαιρα από τον αποκλεισμό του περασμένου Μάρτη από το Euro θα μπορούσαν να χαλάσουν την εκκίνηση του Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Ωστόσο η απουσία από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα φαίνεται να ξεπεράστηκε, ενώ και η άφιξη του Σέρβου τεχνικού έδωσε πνευματική ώθηση στους παίκτες.

Όπως φάνηκε στις δύο αναμετρήσεις με Φινλανδία και Ιρλανδία, η Εθνική ομάδα ήταν απελευθερωμένη ψυχολογικά. Χρειάστηκε κάποιο χρόνο για να ρολάρει, απολύτως φυσιολογικό όμως λόγω νέου προπονητή. Η αύρα που υπάρχει βοήθησε ώστε να φύγει το άγχος, ενώ συνέβαλαν σε αυτή την κατεύθυνση τα λάθη των αντιπάλων, που ήταν αρκετά κάτω από το επίπεδο της «γαλανόλευκης».

Πέρα από το επίπεδο των Φινλανδίας και Ιρλανδίας, ξεχώρισε η ποιότητα της δική μας ομάδας. Με τις επιλογές ποδοσφαιριστών από πλευράς Γιοβάνοβιτς να είναι κατά 99% ίδιες με αυτές του Γκουστάβο Πογιέτ, το σύστημα και ο τρόπος παιχνιδιού ανέδειξε το ταλέντο που υπάρχει. Δεδομένα ο Φώτης Ιωαννίδης είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής, ωστόσο τρία γκολ σε δύο αγώνες δεν είχε ποτέ με το εθνόσημο. Ο Τζόλης είχε από μηδενικό έως ελάχιστο χρόνο συμμετοχής και με στον αγώνα με του Ιρλανδούς παρότι ήρθε από τον πάγκο έκανε την καλύτερη του εμφάνιση και άλλαξε την εικόνα της ομάδας επιθετικά.

Κουλιεράκης και Μαυροπάνος «κόλλησαν» εξαιρετικά, ενώ παρά τις αλλαγές στο χώρο του κέντρου ανάμεσα στα δύο παιχνίδια η εικόνα και η σταθερότητα στην απόδοση δεν επηρεάστηκαν. Αντιθέτως έγινε καλό διάβασμα των αντιπάλων, υπήρχε διάθεση, τάση για επιθετικό ποδόσφαιρο με λίγες αλλά ουσιαστικές φάσεις. Σε όλο αυτό βοηθά το γεγονός ότι ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι άριστος γνώστης του ελληνικού πρωταθλήματος και των Ελλήνων παικτών του εξωτερικού και γνωρίζει πώς να τους αξιοποιήσει. Πέρα από την ψυχολογία δηλαδή φαίνεται ότι ο Σέρβος τεχνικός βγάζει τον καλύτερο εαυτό των ποδοσφαιριστών του λόγω τακτικής.

Η νοοτροπία της Εθνικής ομάδας και ο τρόπος παιχνιδιού της, ο τρόπος που πήρε τις δύο πρώτες νίκες, αλλά και η αντίδραση σε στιγμές που δεν ήταν κυρίαρχη στον αγωνιστικό χώρο θυμίζει σύγχρονη εθνική ομάδα με αύρα της «χρυσής» δεκαετίας από το 2004 έως το 2014. Παρά το μικρό δείγμα γραφής, η Εθνική του Ιβάν θυμίζει κάτι από παλιά, με την ευχή να επιβεβαιωθεί αυτό και στα επόμενα παιχνίδια.

Κυρίες και κύριοι, καλό μεσημέρι. Με δύο εντυπωσιακά τέρματα των Ιωαννίδη και Τζόλη, η Εθνική ομάδα επικράτησε με 2-0 της Ιρλανδίας και πανηγύρισε το δεύτερο διαδοχικό τρίποντο στο Nations League. Η γαλανόλευκη ισοβαθμεί στην πρώτη θέση με την Αγγλία η οποία με το ίδιο σκορ επιβλήθηκε της Φινλανδίας

 

Πηγή φωτό: Argiris Makris InTime

Facebook Comments