Ο δρόμος για περαιτέρω αναβαθμίσεις των αξιολογήσεων των ελληνικών τραπεζών είναι ορθάνοιχτος, όπως διαμηνύουν οι οίκοι αξιολόγησης, παρά το μπαράζ αναβαθμίσεων που έχει ήδη προηγηθεί από τότε που η Ελλάδα έλαβε την επενδυτική βαθμίδα από τον πρώτο οίκο, περίπου 13 μήνες πριν. Παράλληλα, όπως επισημαίνουν και οι επενδυτικοί οίκοι, τα περιθώρια ανόδου και των τιμών των μετοχών τους στο ταμπλό είναι επίσης υψηλά.

Αυτές οι εξελίξεις αναμφισβήτητα αποτελούν ένα ακόμη θετικό σήμα για τους επενδυτές και άρα το Χ.Α. το οποίο ωστόσο δεν έχει καταφέρει να τις «κεφαλαιοποιήσει» με τον Γενικό Δείκτη να δείχνει πλήρη αδυναμία να επιστρέψει στα υψηλά έτους και τις 1.500 μονάδες και τον τραπεζικό δείκτη να έχει χάσει επίσης τη δυναμική του. Τα roadshows που ξεκινούν αυτόν τον μήνα, με πρώτο αυτό της Bank of America στο Λονδίνο στις 24-26 Σεπτεμβρίου, αναμένονται συνεπώς με μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά διαθέσεις των επενδυτών για τον κλάδο.

Αν και η Moody’s έχει ήδη αναβαθμίσει στις αρχές του καλοκαιριού τις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών σε επενδυτική βαθμίδα, παρά το ότι ακόμα δεν έχει κάνει ανάλογη κίνηση για την Ελλάδα, οι S&P και Fitch οι οποίοι έχουν εδώ και πολλούς μήνες δώσει το investment grade στη χώρα μας, ακόμη δεν έχουν κάνει το βήμα αυτό για τις τράπεζες. Αυτό από μόνο του δείχνει πως ένας νέος γύρος αναβαθμίσεων των ελληνικών τραπεζών είναι προ των πυλών.

Αυτό άλλωστε το διαμήνυσε με πλέον σαφή τρόπο η S&P πριν μερικές ημέρες. Σε ανάλυση της για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο σημείωσε πως η βαθμολογία που δίνει για τις προοπτικές του παραμένουν θετικές και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες της περιφέρειας. Ειδικότερα, όπως εξήγησε, ο κλάδος θα επωφεληθεί από τις περαιτέρω πιθανές βελτιώσεις στις αξιολογήσεις των ελληνικών τραπεζών καθώς και των τραπεζών της Ιταλίας, της Ισπανίας αλλά και της Κύπρου. Σε ότι αφορά τις περαιτέρω αναβαθμίζεις, θα λάβει υπόψη, όπως επισήμανε, τις μακροοικονομικές τάσεις – που συνδέονται με οικονομικούς παράγοντες, το δημόσιο χρέος και τα χαρακτηριστικά του ισολογισμού των τραπεζών – και την τάση των τραπεζών να αυξάνουν τις διανομές των μετόχων μετά από περιόδους υπεραπόδοσης.

Σημειώνεται πως τον Ιούλιο οίκος προχώρησε στην αναβάθμιση όλων των ελληνικών τραπεζών αναγνωρίζοντας, όπως σημείωσε, την βελτιωμένη ανθεκτικότητά τους, ενώ την περασμένη εβδομάδα αναβάθμισε την Alpha Bank σε BB+ με σταθερές προοπτικές με την επιτυχή έκδοση του ΑΤ1 ομολόγου να παίζει καθοριστικό ρόλο στην απόφασή της καθώς ενίσχυσε την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας. Έτσι, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank βρίσκονται μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα ενώ η Πειραιώς δύο, με βάση την βαθμολογία της S&P.

Και η Fitch «ανέβασε» την προηγούμενη εβδομάδα την αξιολόγηση των ελληνικών τραπεζών, αφήνοντας τις Εθνική και Eurobank μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, και της Alpha Bank και Πειραιώς δύο βαθμίδες, δίνοντας σε όλες θετικές προοπτικές που στη… «γλώσσα» των οίκων αυτό σημαίνει νέα αναβάθμιση προσεχώς. Ο οίκος εξήγησε ότι η αναβάθμιση αντανακλά κυρίως τη βελτιωμένη αξιολόγηση του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας από τη Fitch καθώς εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να υπεραποδίδει της ευρωζώνης στο μέτωπο της ανάπτυξης ενώ το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη μείωση της ανεργίας και την διάθεση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, θα υποστηρίξει την ικανότητα των τραπεζών να αξιοποιούν κερδοφόρες επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Όπως υπογράμμισε η Fitch, η περαιτέρω αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών θα οδηγηθεί από ένα ενδεχόμενο upgrade της αξιολόγησης του λειτουργικού περιβάλλοντος της Ελλάδας, το οποίο θα μπορούσε να προκληθεί είτε από τις συνεχιζόμενες θετικές μακροοικονομικές τάσεις που θα οδηγήσουν σε ικανοποιητικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις τράπεζες είτε από τη νέα αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας. Παράλληλα έθεσε και τέσσερις προϋποθέσεις για να αναβαθμίσει τις τράπεζες στην κατηγορία της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτό όπως τόνισε απαιτεί 1) τους δείκτες προβληματικών περιουσιακών στοιχείων τους (εξαιρουμένων των senior τίτλων) να μειωθούν στο 4%, 2) τους δείκτες CET1 να κινηθούν τουλάχιστον στο 15% σε σταθερή βάση, 3) τους δείκτες λειτουργικού κέρδους/σταθμισμένου ενεργητικού να είναι σταθερά γύρω στο 2% χωρίς σημαντική επιδείνωση στα προφίλ κινδύνου των τραπεζών, και 4) σταθερή χρηματοδότηση.

Καλά νέα για τον τραπεζικό κλάδο συνεχίζουν να έρχονται και από το μέτωπο των επενδυτικών οίκων, με την Goldman Sachs να ανεβάζει πριν μερικές ημέρες κι άλλο τις τιμές στόχους των συστημικών τραπεζών και να υπογραμμίζει το πόσο ελκυστικές αποτιμήσεις έχουν. Ειδικότερα, αύξησε την τιμή-στόχο για την Εθνική στα 11 ευρώ από 10 ευρώ πριν, για την Eurobank στα 2,70 ευρώ από 2,50 ευρώ πριν, για την Πειραιώς στα 5,90 ευρώ από 5,30 ευρώ πριν και για την Alpha Bank στα 2,00 ευρώ από 1,95 ευρώ πριν.

Την ίδια μάλιστα ημέρα και η Morgan Stanley δήλωσε πως διατηρεί τη θετική της στάση για ελληνικές τράπεζες τονίζοντας και εκείνη πως οι αποτιμήσεις των μετοχών τους είναι φθηνές ενώ η δυναμική απόδοσης για τους μετόχους υποτιμάται.  Ο οίκος τοποθέτησε τις τιμές-στόχους, για την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,51 ευρώ, για την Alpha Βank στα 2,5 ευρώ, για την Εθνική Τράπεζα στα 10,43 ευρώ και για τη Eurobank στα 2,66 ευρώ.

Θετικές εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες είχαν προηγηθεί και τον Αύγουστο παρά τη θερινή ραστώνη. Η Deutsche Bank σημείωσε πως αν και οι ελληνικές τράπεζες πιθανότατα δεν βρίσκονται ακόμη στο ραντάρ των επενδυτών, θεωρεί ότι οι καλύτερες προοπτικές, η σταθερότητα, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη και τις ελκυστικές αποτιμήσεις τις καθιστούν μια πρόταση αξίας που δύσκολα μπορεί να συγκριθεί. Ο γερμανικός οίκος τηρεί έτσι σύσταση buy και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και ανέβασε την τιμή-στόχο για την Eurobank στα 2,85 ευρώ από 2,75 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα στα 9,85 ευρώ από 9,50 ευρώ πριν, για την Τράπεζας Πειραιώς στα 5 ευρώ από 4,70 ευρώ και για την Alpha Bank στα 2,30 ευρώ από 2,20 ευρώ πριν.

Από την πλευρά της η JP Morgan δήλωσε overweight για όλες τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνοντας πως έχουν πολλούς καταλύτες που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν περισσότερη αξία και κέρδη για τους μετόχους τους. Έτσι αύξησε την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 2,80 ευρώ από 2,40 ευρώ, για τη μετοχή της Εθνικής στα 9,70 ευρώ από 8,40 ευρώ πριν, για την Πειραιώς στα 5,90 ευρώ από 5,35 ευρώ πριν, ενώ μείωσε ελαφρώς την τιμή-στόχο για την Alpha Bank στα 2,30 ευρώ από 2,40 ευρώ πριν λόγω των σχετικά χαμηλότερων επιδόσεων που καταγράφει γενικότερα στο ταμπλό φέτος.

Facebook Comments