Η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ανθεκτική και ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει, ενώ αναμένεται να συνεχίσει να επιβραδύνει, σημειώνει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Η παγκόσμια οικονομία αλλάζει πορεία, καθώς η ανάπτυξη παρέμεινε ανθεκτική το α’ εξάμηνο του 2024 και ο πληθωρισμός υποχώρησε, αναφέρει στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ, αν και προειδοποιεί ότι διατηρούνται σημαντικοί κίνδυνοι στο outlook.
Με ισχυρή ανάπτυξη στο εμπόριο, την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος και μια πιο διευκολυντική νομισματική πολιτική σε πολλές οικονομίες, ο Οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα διατηρηθεί στο 3,2% το 2024 και το 2025, μετά το 3,1% του 2023.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να επιστρέψει στους στόχους των κεντρικών τραπεζών στις περισσότερες οικονομίες της G20 έως το τέλος του 2025. Ο βασικός πληθωρισμός στις οικονομίες της G20 προβλέπεται να υποχωρήσει στο 5,4% το 2024 και 3,3% το 2025, από 6,1% το 2023.
Ο βασικός πληθωρισμός στις προηγμένες οικονομίες της G20 αναμένεται να επιβραδύνει στο 2,7% το 2024 και 2,1% το 2025.
Η αύξηση του ΑΕΠ στις ΗΠΑ αναμένεται να επιβραδυνθεί από τον ισχυρό ρυθμό που καταγράφει το τελευταίο διάστημα, αν και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα προσφέρει ένα “μαξιλάρι”, με την ανάπτυξη να αναμένεται στο 2,6% το 2024 και 1,6% το 2025.
Στη ζώνη του ευρώ, η ανάπτυξη προβλέπεται στο 0,7% το 2024, για να ενισχυθεί στο 1,3% το 2025, με τη δραστηριότητα να υποστηρίζεται από την ανάκαμψη των πραγματικών εισοδημάτων και τη βελτίωση στη διάθεση χρηματοδότησης.
Η ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,9% το 2024 και στο 4,5% το 2025 καθώς τα μέτρα τόνωσης θα αντισταθμίζονται από την υποτονική καταναλωτική ζήτηση και τη συνεχιζόμενη βαθιά διόρθωση στον τομέα των ακινήτων.
“Η παγκόσμια οικονομία αρχίζει να αλλάζει πορεία, με πτώση του πληθωρισμού και ισχυρή ανάπτυξη στο εμπόριο. Στο 3,2%, αναμένουμε ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει ανθεκτική τόσο το 2024 όσο και το 2025”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ Mathias Cormann.
“Η υποχώρηση του πληθωρισμού δίνει περιθώρια για χαλάρωση των επιτοκίων, αν και η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παραμείνει συνετή έως ότου ο πληθωρισμός επιστρέψει στους στόχους των κεντρικών τραπεζών. Απαιτείται αποφασιστική πολιτική δράση για την ανοικοδόμηση του δημοσιονομικού χώρου με βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δαπανών, ανακατανομή των δαπανών σε τομείς που υποστηρίζουν καλύτερα τις ευκαιρίες και την ανάπτυξη και εξορθολογισμό των φορολογικών εσόδων. Για να αυξήσουμε τις προοπτικές της ανάπτυξης σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα πρέπει να αναζωογονήσουμε τον βηματισμό μας στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με πολιτικές – μεταξύ άλλων – υπέρ του ανταγωνισμού, για παράδειγμα με τη μείωση των ρυθμιστικών φραγμών στους τομείς των υπηρεσιών και των δικτύων”, προσθέτει.
Οι κίνδυνοι
Ο Οργανισμός προειδοποιεί ταυτόχρονα για σειρά κινδύνων. Όπως επισημαίνει, ο αντίκτυπος από τη σφικτή νομισματική πολιτική στη ζήτηση ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος από το αναμενόμενο και οι αποκλίσεις από την αναμενόμην ομαλή αποπληθωριστική πορεία θα μπορούσαν να προκαλέσουν διαταραχές στις χρηματοοικονομικές αγορές.
Οι επίμονες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις – συμπεριλαμβανομένου του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της εξελισσόμενης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή – αυξάνουν τον κίνδυνο αναζωπύρωσης του πληθωρισμού, ενώ αποτελούν τροχοπέδη για την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Από την άλλη πλευρά, η αύξηση των πραγματικών μισθών θα μπορούσε να δώσει ισχυρότερη ώθηση στην εμπιστοσύνη και τις δαπάνες των καταναλωτών, ενώ περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου θα επιτάχυνε την αποπληθωριστική διαδικασία.
Facebook Comments