Άμεση παρέμβαση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς για το ζήτημα του ΔΙΚΕΠΑΖ.
Είχε προηγηθεί το έγγραφο από το ΔΙΚΕΠΑΖ:
Ακολουθεί η απάντηση της ΕΓΖΣ:
Θέμα: :«Διαχείριση ζώων με κωδικούς ΚΡΩΠ333 και ΚΡΩΠ205».
Σχετ.: Το υπ’ αριθμ.6111/20-9-2024 έγγραφο του ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π. προς τον Δήμο Κρωπίας το όποιο περιήλθε στην υπηρεσία μας με τις από 25-9-24 και 27-9-24 επισυναπτόμενες καταγγελίες της
Περιήλθε εις γνώση της Ειδικής Γραμματείας για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς το με αριθ. πρωτοκόλλου 6111/20.09-2024 έγγραφό σας, αναφορικά με τη διαχείριση δύο (2) αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ειδικότερα με τη διαχείριση επικίνδυνων ζώων συντροφιάς του Δήμου Κρωπίας, με κωδικούς ΚΡΩΠ333 και ΚΡΩΠ205. Διαπιστώθηκε ότι το εν λόγω έγγραφο περιλαμβάνει ενέργειες οι οποίες θα οδηγήσουν σε ευθανασία δύο (2) ζώα συντροφιάς και συγκεκριμένα σκύλους, κατά παράβαση του νομοθετικού πλαισίου περί αξιολόγησης της επικινδυνότητάς τους και την κρίση τους ως επιθετικά.
Κατόπιν τούτου και σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
- Οι Δήμοι υποχρεούνται να διαθέτουν ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων ζώων, το οποίο περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστον σε δωδεκάμηνη βάση: (α) την περισυλλογή, (β) την παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης, (γ) την ηλεκτρονική σήμανση και την καταγραφή στο Ε.Μ.Ζ.Σ., (δ) τη στείρωση, (ε) την εύρεση αναδόχου και (στ) την υιοθεσία τους. Η αρμοδιότητα αυτή μπορεί να ασκείται και από συνδέσμους δήμων και διαδημοτικές συνεργασίες (παρ.1 του άρθρου 10 και παρ. 2 του άρθρου 3 του ν.4830/21). Το επιχειρησιακό πρόγραμμα των Δήμων εκπονείται ενιαία, είτε από έκαστο δήμο, είτε από το σύνδεσμο σας και θα περιλαμβάνει προγράμματα διαχείρισης σκύλων και γατών.
- Ο χαρακτηρισμός και η διαχείριση επικίνδυνου ζώου συντροφιάς, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία έχει ως εξής: Επικίνδυνο ζώο συντροφιάς, είναι εκείνο που εκδηλώνει επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθεί, καθώς και το ζώο που πάσχει ή είναι φορέας σοβαρού νοσήματος, που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο ή στα άλλα ζώα και, σύμφωνα με γνωμάτευση κτηνιάτρου, δε θεραπεύεται (παρ. 14 του άρθρου 2 του ν.4830/21). Ο ανωτέρω χαρακτηρισμός βασίζεται σε συγκεκριμένα και ιδιαιτέρως αυστηρά κριτήρια. Για να δοθεί ο χαρακτηρισμός «επικίνδυνο» σε ένα ζώο συντροφιάς πρέπει λοιπόν να συντρέχουν αθροιστικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το ζώο να εκδηλώνει την επιθετικότητά του είτε προς άλλα ζώα , είτε προς τους ανθρώπους, χωρίς να δεχθεί πρόκληση. Δηλαδή χωρίς καμία αφορμή, χωρίς να δεχθεί το ίδιο επίθεση, χωρίς να χτυπηθεί ή να εκδιωχθεί δια της βίας, χωρίς να ενοχληθεί στον χώρο που διαβιεί ή σιτίζεται δια οποιουδήποτε τρόπου, εντελώς απρόκλητα.
β) Η επιθετική συμπεριφορά θα πρέπει να λαμβάνει χώρα κατ’ επανάληψη, δηλαδή τουλάχιστον άνω των τριών διαδοχικών φορών.
- Διαπιστώνουμε στο έγγραφό σας προς το Δήμο Κρωπίας ότι έγινε λήψη μίας απόφασης για την ευθανασία δύο ζώων με αρ. microchip 900057602112363 και αρ. microchip 900057602088287, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας όπως ορίζεται στο Ν. 4830/2021. Όπως αναφέρετε «τα ζώα δεν έχουν εκδηλώσει σημεία επιθετικής συμπεριφοράς», παρόλα αυτά η πενταμελής επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην ευθανασία τους.
- Προκειμένου να καταστεί πλήρως κατανοητό από πλευρά σας, ενημερώνουμε ότι η απόφαση για την επικινδυνότητα ενός ζώου συντροφιάς και η αναγκαιότητα πραγματοποίησης ευθανασίας του, σύμφωνα με τη γνωμάτευση κτηνιάτρου, αποτελεί αρμοδιότητα της πενταμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του επιχειρησιακού προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και πρόληψης δημιουργίας νέων αδέσποτων ζώων, που συγκροτείται, με απόφαση του Δημάρχου, σε κάθε Δήμο. Στην περίπτωση, που στο πλαίσιο της Επιτροπής διαπιστώνεται διαφωνία -ήτοι δεν υπάρχει ομοφωνία στη λήψη της απόφασης- για την επικινδυνότητα ενός αδέσποτου ζώου συντροφιάς ή για την αναγκαιότητα της πραγματοποίησης ευθανασίας, την οριστική απόφαση λαμβάνει η τριμελής ειδική επιστημονική επιτροπή της παρ.9 του άρθρου 10, του ν.4830/21, που συγκροτείται σε κάθε Δήμο με απόφαση του Δημάρχου. Σε περίπτωση επιθετικού ζώου, του οποίου η επιθετικότητα δεν οφείλεται σε παθολογικά αίτια, ο δήμος μπορεί να ζητήσει τη γνώμη επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων, μέλους νομίμως αναγνωρισμένου επαγγελματικού σωματείου εκπαιδευτών σκύλων (παρ.8, 9,10 άρθρο 10, Ν.4830/21).
- Όπως αντιλαμβάνεστε για τα εν λόγω ζώα έχει αποφασισθεί η ευθανασία από όργανο μη νόμιμο, καθώς κάθε Δήμος υποχρεούται να διαθέτει 5μελή επιτροπή και η συγκρότησή της δεν είναι αρμοδιότητα ενός συνδέσμου (ΠΕ.ΣΥ.Δ.Α.Π.), επιπλέον τα ζώα δεν κρίθηκαν επιθετικά για «επανειλημμένα απρόκλητη και αδικαιολόγητη επιθετικότητα προς τον άνθρωπο ή τα άλλα ζώα χωρίς να απειληθούν». Αντιλαμβάνεστε ότι η ως άνω απόφαση στερείται νομιμότητας.
- Επιπρόσθετα, εκ των αναφερομένων στοιχείων στο σχετικό έγγραφο, για την διαχείριση των δύο (2) αδέσποτων σκύλων του Δήμου Κρωπίας που εισήχθησαν στο ΔΙΚΕΠΑΖ στις 23-07-2024, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
- Ο σκύλος με αρ. microchip 900057602112363 δεν είναι καταχωρισμένος στο ΕΜΖΣ. Επισημαίνουμε ότι η ηλεκτρονική σήμανση κάθε σκύλου και γάτας, η καταχώρισή τους στο ΕΜΖΣ, καθώς και η καταχώριση κάθε μεταβολής είναι υποχρεωτικές (παρ.12 του άρθρου 4 του ν.4830/21).
- Ο σκύλος με αρ. microchip 900057602088287 είναι καταχωρισμένος στο Ε.Μ.Ζ.Σ. στο όνομα του Δήμου Κρωπίας άλλα δεν έχει αναρτηθεί στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων του Ε.Μ.Ζ.Σ. για υιοθεσία, ως έπρεπε.
- Η υπ’ αριθ. 5929/12-9-24 απόφαση της Πενταμελούς Επιτροπής απόφαση για την ευθανασία των δύο ζώων δεν συνάδει με την αναφερομένη υπ’ αριθ. 5921/12-9-24 κτηνιατρική ενημέρωση ότι τα ζώα δεν έχουν εκδηλώσει σημεία επιθετικής συμπεριφοράς.
- Η αναφορά ότι θα προβείτε σε ευθανασία των ζώων με την παρέλευση, άπρακτου ως προς την υιοθεσία τους, του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών χαρακτηρίζεται ως μη σύννομη βάσει των ισχυουσών διατάξεων.
- Δεν είναι ευκρινές αν η πενταμελής επιτροπή έχει συγκροτηθεί από το Δήμο Κρωπίας όπως επιβάλλεται ή από το σύνδεσμο σας.
- Με βάση τα ανωτέρω, αναμένουμε μέσω της αρμόδιας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής που θα επιληφθεί και διερευνήσει την όλη υπόθεση, όπως μέχρι την
3 – 10 – 2024, το αργότερο:
α) Προβείτε άμεσα στην ανάκληση του με αριθ. πρωτοκόλλου 6111/20-09-2024 εγγράφου σας, β) Ομοίως, προβείτε άμεσα στην ανάκληση της υπ’ αριθ. 5929/12-9-24 απόφασης της 5μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων, που οδηγεί σε ευθανασία τα ως άνω αναφερόμενα ζώα συντροφιάς και η οποία μη σύννομα κρίνει δύο υγιή ζώα ως επιθετικά αντιθέτως με τα οριζόμενα στο Ν. 4830/2021, γ) Μας ενημερώσετε εγγράφως για την ανάκληση του με αριθ. πρωτοκόλλου 6111/20-09-2024 εγγράφου σας, δ) Αποστείλετε στην Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς την υπ’ αριθ. 5929/12-9-24 απόφαση της 5μελούς Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων και την υπ’ αριθ. 5921/12-9-24 κτηνιατρική ενημέρωση, αναφερόμενες στο σχετικό και ε) Αποστείλετε τις αποφάσεις συγκρότησης των πενταμελών επιτροπών κάθε Δήμου που είναι μέλος του συνδέσμου σας.
- Οι Δήμοι της Ελληνικής Επικράτειας, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για την ενημέρωση των φορέων που υπάγονται στην τοπική και καθ’ ύλην αρμοδιότητά τους και είναι επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του προγράμματος αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να συντρέχουν πριν τη λήψη αποφάσεων περί ευθανασίας. Σας ενημερώνουμε ότι θα ακολουθήσει σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος από την υπηρεσία μας.
- Τέλος, σε περίπτωση που κατά τη διερεύνηση των ως άνω διαλαμβανομένων από την αρμόδια Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής ανακύψουν πειθαρχικές ή ποινικές παραβάσεις, να εφαρμοστεί η κείμενη νομοθεσία, υποβάλλοντας τη σχετική αλληλογραφία αρμοδίως.
Ο ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ. ΧΡΥΣΑΚΗΣ
Facebook Comments