Αν και η ανάκαμψη της Ελλάδας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 πέρασε κάτω από τα ραντάρ πολλών επενδυτών, ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακή όπως σημειώνει η Global X, με τεράστια βελτίωση στον τραπεζικό τομέα, αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πίσω στο investment grade και μία κυβέρνηση φιλική προς την αγορά.

Ο οίκος βλέπει πολλούς θετικούς καταλύτες στη συνέχεια, από τις ελκυστικές αποτιμήσεις και την επανέναρξη των πληρωμών μερισμάτων από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι τη διανομή των κεφαλαίων της ΕΕ και την πιθανή αναβάθμιση του Χ.Α στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών.

Πιο αναλυτικά, η Global X, διεθνή εταιρεία επενδύσεων στον κλάδο των ETFs η οποία και διαχειρίζεται το ελληνικό GREK, τονίζει πως το ελληνικό story έχει πολύ ισχυρές προοπτικές καθώς:

1) η Ελλάδα είναι μία χώρα που προσφέρει σταθερότητα Δυτικής Ευρώπης σε τιμές Αναδυόμενης Ευρώπης, και

2) έχει ένα προφίλ ανάπτυξης πολύ πιο ευνοϊκό από την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά.

Βαθιά Αξία: Οι ελληνικές τράπεζες, που αποτελούν σχεδόν το 60% του δείκτη MSCI Greece, εξακολουθούν να διαπραγματεύονται κάτω από τη λογιστική αξία (με αναλογία τιμής προς λογιστική αξία 0,6x) έναντι άνω του 1,0x για τις τράπεζες της Δυτικής Ευρώπης, ενώ έχουν επιστρέψει στις διανομές μερισμάτων για πρώτη φορά από το 2008, τονίζει η Global X.

Η ευρύτερη ελληνική αγορά μετοχών όπως μετράται από τον MSCI Greece εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με P/E στο 6,3x (το οποίο η Global X θεωρεί μη απαιτητικό δεδομένης της πιστοληπτικής ικανότητας της επενδυτικής βαθμίδας που έχει η χώρα) και συνδυάζεται με ισχυρή μερισματική απόδοση 8,3%.

Την ίδια στιγμή, η απόδοση ιδίων κεφαλαίων ROE των ελληνικών τραπεζών έχει ανακάμψει πάνω από το 12% και φαίνεται να κινείται προς τα επίπεδα πριν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008.

Ευνοϊκό αναπτυξιακό δυναμικό: Οι προβλέψεις για την πορεία της ανάπτυξης στην Ελλάδα τόσο φέτος όσο και το 2025 είναι πολύ υψηλότερες σε σχέση με αυτές της Ευρωζώνης (πχ για φέτος τοποθετούνται άνω του 2%, έναντι 0,7% για την Ευρωζώνη), τονίζει ο οίκος.

Εκταμιεύσεις RRF: Η χώρα έχει συνολική πρόσβαση σε 36 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και δανείων (~16,3% του ΑΕΠ 2023) από το RRF της ΕΕ, αλλά μέχρι στιγμής έχει λάβει μόνο περίπου το μισό αυτού του ποσού. Ακόμη μικρότερο ποσό (περίπου 6 δισ. ευρώ) έχει εκταμιευθεί σε επιχειρήσεις για έργα, γεγονός που συνεπάγεται σημαντικό δρόμο ανάπτυξης και εκταμίευσης μελλοντικά, εκτιμά η Global X.

Μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη: Πριν από το 2008, οι ελληνικές επενδύσεις σε ΑΕΠ κυμαίνονταν γύρω στο 24%, αλλά μια δεκαετία υποεπενδύσεων από το 2010-2020 είδε τις επενδύσεις ως προς το ΑΕΠ να κινούνται σε μέσο μόνο στο 11,9%.

Ο συνδυασμός των ισχυρών μακροοικονομικών προοπτικών της Ελλάδας και των εκταμιεύσεων του RRF αναμένεται να αυξήσει τις επενδύσεις προς το ΑΕΠ τρεις ποσοστιαίες μονάδες έως το 2025 προτού συγκλίνει σταδιακά προς τον μέσο όρο της ΕΕ του 23%, τονίζει η Global X. Αυτή η σημαντική ευκαιρία κάλυψης της διαφοράς είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ αναμένεται να είναι μπροστά από τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ βραχυπρόθεσμα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments