Άνετη μεν η νίκη του Ν. Ανδρουλάκη, αλλά το βασικό ερώτημα παραμένει: Το ΠΑΣΟΚ Ανδρουλάκη είχε, Ανδρουλάκη έχει, τι άλλαξε; Το ΠΑΣΟΚ πήγε σε εκλογές, γιατί είχε έναν αρχηγό, ο οποίος «δεν τραβούσε» και ψήφισε τον ίδιο. Πολλή φασαρία για το τίποτα, αφού όλα τριγύρω αλλάζουν, αλλά στο ΠΑΣΟΚ μένουν ίδια; Η πρώτη ανάγνωση είναι αυτή. Μπορεί όμως να προκύψει και δεύτερη.

Ο Ν. Ανδρουλάκης με τη σαφή υπεροχή στον κομματικό μηχανισμό, η οποία έγινε ακατανίκητη με την αυξημένη αποχή στο β’ γύρο, έκανε τον μεγάλο περίπατο ακόμα και στην Αθήνα, του προσφάτως εκλεγέντος Χ. Δούκα. Για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, ασφαλώς έχει μεγάλη σημασία, έστω κι αν οι 300.000 του α’ γύρου και οι 213.000, δεν συνιστούν κάποια σημαντική ποσοτική διαφορά, η οποία να γίνει και ποιοτική. Ουσιαστικά ο Ν. Ανδρουλάκης εξελέγη στον β’ γύρο, σχεδόν από τον ίδιο αριθμό ψηφοφόρων που είχε εκλεγεί και το 2021. Αρα ουσιαστική «ποσοτική διαφορά» δεν υπάρχει. Η εκλογή δεν δημιουργεί από μόνη της πολιτικό γεγονός, που αλλάζει το τοπίο.

Τι μπορεί να αλλάξει όμως; Μπορεί να αλλάξει ο Ν. Ανδρουλάκης; Όχι να γίνει πιο χαμογελαστός και λαμπερός. Μπορεί να λειτουργήσει, χωρίς μια κλειστή ομάδα συνεργατών του; Μπορεί να απαλλαγεί από τη στείρα αντιδεξιά ρητορική και να δημιουργήσει ένα σοβαρό και ρεαλιστικό πρόγραμμα; Μπορεί να μην αναιρεί τον προοδευτικό χαρακτήρα του κόμματός του, καταψηφίζοντας π.χ. την επιστολική ψήφο και την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, ενώ παραμένει υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος; Μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην αναθεώρηση του Συντάγματος με εποικοδομητικές προτάσεις ή στήριξη προτάσεων που πάνε τη χώρα μπροστά; Μπορεί εντέλει, να είναι σταθεροποιητικός παράγων και αν δεν κερδίσει τις εκλογές -όπως είναι θεμιτό να επιδιώξει- να εγγυηθεί ότι η χώρα δεν μείνει ακυβέρνητο καράβι μέσα στην παγκόσμια τρικυμία;

Οι έμπρακτες απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα απαντήσουν και στο αρχικό ερώτημα, αν μπορεί να αλλάξει ο Ν. Ανδρουλάκης. Κι αυτό είναι το κρίσιμο. Καθώς η κοινωνία που θέλει μια αντιπολίτευση, δεν μπορεί να περιμένει το ΠΑΣΟΚ κάθε 4 χρόνια να ανεβαίνει 2%-3%.

Πηγή: eleftherostypos.gr

Πηγή φωτό: INTIME NEWS

Facebook Comments