Ενισχυμένες εμφανίστηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις στην Ελλάδα τον Οκτώβριο, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) να αυξάνεται γενικότερα στην ευρωζώνη ελαφρώς περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, αλλά ακριβώς στα επίπεδα του στόχου της ΕΚΤ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat ο ΔΤΚ στην ευρωζώνη έτρεξε με ρυθμό 2% ετησίως, επιταχύνοντας από το 1,7% του περασμένου μήνα, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ελαφρώς μικρότερη αύξηση στο 1,9%.
Σε επίπεδο μήνα οι τιμές στην ευρωζώνη παρουσίασαν αύξηση κατά 0,3% μετά από μηνιαία μείωση κατά 0,1%.
Στην Ελλάδα οι πιέσεις στις τιμές κλιμακώθηκαν περαιτέρω με τον ΔΤΚ να εμφανίζει ρυθμό 3,2% από το 3% του Σεπτεμβρίου.
Στη μηνιαία σύγκριση ωστόσο Οκτωβρίου – Σεπτεμβρίου ο δείκτης εμφάνισε μικρή αύξηση 0,2%, μετά το +1,7% της περασμένης μέτρησης.
Στο σύνολο της ευρωζώνης διατηρήθηκαν αμετάβλητες οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, που αναμενόταν ότι θα έδειχναν μία μικρή υποχώρηση.
Το λεγόμενο δομικό μέρος του ΔΤΚ, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, διατήρησε τον Οκτώβριο ρυθμό ετήσιας αύξησης 2,7% όπως και τον περασμένο μήνα, διαψεύδοντας τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για οριακή αποκλιμάκωση στο 2,6% ετησίως.
Στις επιμέρους συνιστώσες του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, οι υπηρεσίες είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή με ετήσιο ρυθμό τον Οκτώβριο 3,9% (σταθερός σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο) ακολουθούμενες από την κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ, καπνικά στο 2,9% (έναντι 2,4% τον Σεπτέμβριο).
Τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά είδαν τις τιμές του να αυξάνονται κατά 0,5% (έναντι 0,4% τον Σεπτέμβριο) ενώ στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 4,6% (έναντι -6,1% τον Σεπτέμβριο).
Facebook Comments