Τα ελληνικά νοικοκυριά δεν εμφανίζονται καθόλου αισιόδοξα ούτε για τις μελλοντικές οικονομικές τους θέσεις, ούτε για τις προοπτικές της οικονομίας, παρά την πολύ καλή πορεία της ανάπτυξης στην Ελλάδα, τονίζει η Wood.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, οι έρευνες του Οκτωβρίου για το επιχειρηματικό κλίμα αποκάλυψαν μια αξιοσημείωτη πτώση σε όλους τους τομείς, αλλά η όρεξη για προσλήψεις παραμένει πολύ υψηλή, σε ιστορική προοπτική. Αυτό που εκπλήσσει περισσότερο την Wood είναι ότι ούτε η ισχύς της αγοράς εργασίας ούτε η συνολική επέκταση της οικονομίας έχουν ολοένα και πιο θετικό αντίκτυπο στους καταναλωτές. Αντίθετα, τα ελληνικά νοικοκυριά δεν αναφέρουν βελτιώσεις στον πληθωρισμό, έχουν πτωτικές προσδοκίες για τις προοπτικές της οικονομίας και αδύναμες προσδοκίες για τις δαπάνες και την αποταμίευση.

Ο οίκος πάντως διατηρεί σταθερές τις εκτιμήσεις του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, στο 2,4% φέτος και στο 2,3% το 2025, με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 2,4% φέτος και στο 2% το επόμενο έτους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει, τον Οκτώβριο, όλοι οι επιχειρηματικοί τομείς ανέφεραν πτώση της εμπιστοσύνης στην αγορά: ο δείκτης του βιομηχανικού κλάδου μειώθηκε στο 1,9, από 8,2 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης του τομέα των υπηρεσιών μειώθηκε στο 37,3, από 41,1 τον Σεπτέμβριο. Ο δείκτης του κλάδου λιανικής μειώθηκε στο 5,5, από 13,8 και ο δείκτης του κατασκευαστικού κλάδου συρρικνώθηκε κατά 0,6, από +5,2 τον Σεπτέμβριο. Οι δείκτες εμπιστοσύνης στην Ελλάδα είναι σημαντικά πιο ευμετάβλητοι από ό,τι σε άλλες χώρες, επομένως το μέγεθος αυτών των αλλαγών δεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως σήμα επικείμενης “σκληρής” προσγείωσης της οικονομίας, αλλά όλες οι κλαδικές έρευνες δείχνουν ότι η δραστηριότητα μειώνεται, επισημαίνει ο οίκος.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βελτιώθηκε στο -50 τον Οκτώβριο, από -51 τον Σεπτέμβριο. Αν και αυτά είναι καλά νέα, ο δείκτης εκτινάχθηκε προς τα κάτω τον Σεπτέμβριο και, ακόμη και με αυτήν την ανάκαμψη, παραμένει σημαντικά χαμηλότερος από ό,τι είχε παρατηρηθεί νωρίτερα το έτος και σε επίπεδο συγκρίσιμο με τον Νοέμβριο του 2022, επισημαίνει η Wood.

Η ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι ο επίμονα υψηλός αντιληπτός πληθωρισμός είναι σοβαρό πρόβλημα για την Ελλάδα, πολύ περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου η υψηλή αντίληψη για τον πληθωρισμό είναι και για αυτές πρόβλημα, ειδικά για τις χώρες που βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ, αλλά τουλάχιστον παρουσιάζει ταχύτερη βελτίωση από ό,τι στην Ελλάδα.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments