Έπειτα από μία ξεκάθαρη νίκη απέναντι στην Κάμαλα Χάρις ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ, επιστρέφοντας στον Λευκό Οίκο για δεύτερη φορά μετά από τέσσερα χρόνια.
Το αποτέλεσμα των εκλογών «ήταν ένα σοκ, το οποίο πολλοί φοβόντουσαν, λίγοι όμως θέλησαν να πιστέψουν», παρατηρεί η tageszeitung, προσθέτοντας πως «η επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ είναι μία απόλυτη καταστροφή.
Αυτό που δεν μπορούν να αντιληφθούν οι Δημοκρατικοί είναι το εξής: σε όλες σχεδόν τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις περίπου το 70% των ερωτηθέντων δήλωνε δυσαρεστημένο ή οργισμένο για την κατάσταση της χώρας. Και αυτό δεν λέγεται για πρώτη φορά, αλλά εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια».
Τώρα ο Τραμπ «έχει τέσσερα ακόμη χρόνια στη διάθεσή του να διορίσει αμέτρητους δεξιούς ομοσπονδιακούς δικαστές ενώ θα έχει την πλειοψηφία και στο Κογκρέσο ώστε να μην μπορεί να σταθεί κανείς εμπόδιο στις πολιτικές του βλέψεις».
Όσον αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει η επικράτηση του Τραμπ για την Ευρώπη, η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει πως οι δεξιοί λαϊκιστές πολιτικοί όπως ο Βίκτορ Όρμπαν «πανηγυρίζουν που ο Τραμπ συνέτριψε τη μισητή woke κουλτούρα! Τι περιμένουν όμως αυτοί οι φίλα προσκείμενοι στον Τραμπ;
Πως οι νέοι δασμοί των ΗΠΑ για τις εισαγωγές από την ΕΕ θα ισχύουν μονάχα για προϊόντα από χώρες με αριστερές κυβερνήσεις; Ή πιστεύουν πως οι ίδιοι οι ψηφοφόροι τους δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν περισσότερους φόρους και να ζήσουν με λιγότερες κοινωνικές παροχές, επειδή η Ευρώπη θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να χρηματοδοτείται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό μόνη της; Πιστεύουν πως ο πόλεμος στην Ουκρανία θα γίνει με κάποιον τρόπο πιο φθηνός για τους υποστηρικτές τους εάν ο Τραμπ σταματήσει την αποστολή βοήθειας; […] Όποιος σκέφτεται τόσο αφελώς δεν έχει καταλάβει τι σημαίνει το μήνυμα “America First” που έχει υιοθετήσει ο Τραμπ στην εξωτερική πολιτική».
«Στη θεωρία είναι ξεκάθαρο το πώς θα έπρεπε να αντιδράσουν οι Ευρωπαίοι. Θα έπρεπε να μείνουν ενωμένοι και να θυμούνται πως μόνο ενωμένοι είναι ισχυροί. […] Και να μην επιτρέψουν στον Τραμπ να τους διχάσει και να επικρατήσει», συνεχίζει η SZ. «Στην πράξη όμως πιθανότατα δεν θα γίνουν έτσι τα πράγματα. Μπαίνουμε στην περίοδο Trump 2.0 και η Ευρώπη είναι κάθε άλλο παρά προετοιμασμένη για αυτήν».
Κατά την εφημερίδα του Μονάχου «οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν την αρχή μίας νέας εποχής στις ΗΠΑ. […] Οι Ηνωμένες Πολιτείες απομακρύνονται από την κοινή συναίνεση που σχημάτισαν τα δημοκρατικά κράτη του κόσμου μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».
Πηγή: DeutscheWelle.com
Facebook Comments