Οι επενδυτές ήταν προετοιμασμένοι για την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ και συνεπώς δεν αποτέλεσε σοκ στις αγορές όπως είχε γίνει κατά την πρώτη του εκλογή το 2016.

Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στη φορολογική και εμπορική πολιτική, καθώς και στους θεσμούς των ΗΠΑ. Επηρεάζει τα περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως και θα μπορούσε να καθορίσει τις προοπτικές για το αμερικάνικο χρέος, των ομολόγων, την μακροπρόθεσμη «δύναμη» του δολαρίου και μια σειρά από βιομηχανίες που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της εταιρικής Αμερικής.

Όσον αφορά την Ευρώπη, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η ING, «ο χειρότερος εφιάλτης για την οικονομία της έγινε πραγματικότητα».  Ένας επικείμενος νέος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να ωθήσει την οικονομία της ευρωζώνης από την υποτονική ανάπτυξη σε μια πλήρη ύφεση. Επιπλέον, η αβεβαιότητα σχετικά με τη στάση του Τραμπ για την Ουκρανία και το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να υπονομεύσει τους πρόσφατα σταθεροποιημένους δείκτες οικονομικής εμπιστοσύνης σε ολόκληρη την ευρωζώνη. «Παρόλο που οι δασμοί ενδέχεται να μην επηρεάσουν την Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2025, η ανανεωμένη αβεβαιότητα και οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση στο τέλος του έτους», όπως εκτιμά ο ολλανδικός οίκος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει προτείνει δασμούς της τάξης του 60% στην Κίνα και 10% έως 20% στον υπόλοιπο κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι ακριβώς θα κάνει. Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs θεωρούν ότι θα αυξήσει τους δασμούς στην Κίνα κατά 20%, όχι 60%, και δεν θα επιβάλει γενικούς δασμούς σε άλλες χώρες. Ωστόσο, όπως έχει υπολογίσει, η επιβολή δασμών 10% στην Ευρώπη θα «χτυπήσει» το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,5%, με τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να δέχονται πλήγμα στα περιθώρια κέρδους τους.

Κατά την Citigroup η Ευρώπη θα δεχτεί πλήγμα και από τους δασμούς της Κίνας μέσω του σοκ που θα προκληθεί στην κινεζική οικονομία, αν και θα κερδίσει από το γεγονός ότι οι κινεζικές εξαγωγές θα «εκτραπούν» από τις ΗΠΑ προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με το γερμανικό ifo, η οικονομική ζημία από την επιβολή δασμών 20% σε όλους τους εμπορικούς εταίρους και 60% στις εισαγωγές από την Κίνα, υπολογίζεται στα 33 δισ. ευρώ μόνο στη Γερμανία.

Πάντως, όπως παρατηρεί η UBS αν και το ένα τέταρτο των πωλήσεων των ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών έχει έκθεση στις ΗΠΑ, μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των πωλήσεων είναι πραγματικές εξαγωγές καθώς τα περισσότερα προϊόντα που πωλούνται από ευρωπαϊκές εταιρείες στις ΗΠΑ παράγονται στις ΗΠΑ.

Οι νικητές σε αγορές και κλάδους

Το γεγονός ότι ο Τραμπ ανακηρύχθηκε γρήγορα νικητής, ενώ πολλοί ανέμεναν μέρες χωρίς ο πλανήτης να γνωρίζει τον τελικό κερδισμένο από τις κάλπες, εκτόξευσε την risk on διάθεση στα ύψη, οδηγώντας σε ένα ισχυρό ράλι τα επενδυτικά «στοιχήματα» που θεωρείται ότι θα επωφεληθούν από την πολιτική που θα ακολουθήσει κατά τη δεύτερη θητεία του, τα γνωστά «Trump trades». Αντίθετα, τα assets και οι αγορές που έχουν θεωρηθεί οι «μεγάλοι» χαμένοι από την επανεκλογή Τραμπ, χτυπήθηκαν, με την πραγματικότητα των επιπτώσεων της νέας προεδρίας Τραμπ στην ευρωπαϊκή οικονομία και τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, να προσγειώνει την αρχική την risk on διάθεση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι αγορές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να υπεραποδώσουν υπό τον Τραμπ έναντι των αναδυόμενων αγορών και των ευρωπαϊκών αγορών, καθώς οι δύο τελευταίες επλήγησαν έντονα σε προηγούμενα επεισόδια αβεβαιότητας εμπορικής πολιτικής.

Σε κλαδικό επίπεδο, στις ΗΠΑ, οι μεγαλύτεροι νικητές χρηματιστηριακά αναμένεται να είναι ο τραπεζικός, η άμυνα, το πετρέλαιο και το αέριο και η μικρή κεφαλαιοποίηση, καθώς θα δεχτούν ισχυρή ώθηση από τους χαμηλότερους φόρους και το πιο χαλαρό ρυθμιστικό περιβάλλον σε ενέργεια, τράπεζες και τη βιομηχανία πετρελαίου, που προωθεί ο Τραμπ.

Στους μεγάλους χαμένους, είναι οι κλάδοι των ηλεκτρικών οχημάτων και των ΑΠΕ. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Barclays, «με τον Τραμπ, το χειρότερο σενάριο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υλοποιήθηκε»Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι θα προσπαθήσει να μειώσει τις δαπάνες για την πράσινη ενέργεια και να ενισχύσει την παραγωγή ορυκτών καυσίμων ενώ θα αποχωρήσει από τη συμφωνία του Παρισιού. Έχει επίσης πει ότι ακυρώσει τον νόμο-ορόσημο για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA) και να σταματήσει τις εκπτώσεις φόρου του νόμου, τις επιχορηγήσεις και άλλα ομοσπονδιακά κίνητρα για καθαρή ενέργεια, ηλεκτρικά οχήματα και άλλες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή αγορά οι μετοχές εταιρειών στους τομείς της ενέργειας και των τραπεζών με υψηλή έκθεση στις ΗΠΑ, θα πρέπει να επωφεληθούν από το πιο χαλαρό ρυθμιστικό περιβάλλον, όπως εκτιμά η UBS. Αυτό, ωστόσο, μπορεί να είναι λιγότερο «χρήσιμο» για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με περισσότερο εγχώριο προσανατολισμό, οι οποίες θα μπορούσαν να χάσουν περαιτέρω ανταγωνιστικότητα σε σχέση με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ. Παράλληλα, οι χαμηλότεροι φόροι στις ΗΠΑ και ειδικά στους καταναλωτές υψηλότερων εισοδημάτων, θα μπορούσαν να είναι υποστηρικτικοί για τις ευρωπαϊκές εταιρείες ειδών πολυτελείας. Οι επιχειρήσεις που επωφελούνται από υψηλότερες ευρωπαϊκές στρατιωτικές δαπάνες θα πρέπει επίσης να έχουν καλή πορεία.

Εάν η προεδρία Τραμπ καταφέρει να αποδυναμώσει ορισμένες πτυχές του IRA και άλλων πρωτοβουλιών βιωσιμότητας και πράσινης ενέργειας, αυτό μπορεί να επηρεάσει τις βιομηχανίες και τις εταιρείες κοινής ωφελείας της Ευρώπης, καθώς και τους Ευρωπαίους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, επισημαίνει η UBS. Οι υψηλότεροι εμπορικοί δασμοί θα ήταν επίσης αρνητικοί για τις μετοχές εταιρειών με άμεση έκθεση σε εξαγωγές στις ΗΠΑ, όπως οι κατασκευαστές αυτοκινήτων (Γερμανία) ή εκείνες που συνδέονται στενά με τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Facebook Comments