Σε μία με, το πολύ, δύο εκδόσεις νέων ομολόγων θα προχωρήσει το 2025 το Ελληνικό Δημόσιο, ανάλογα βέβαια και με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν στην αγορά, με ένα νέο 10ετές να είναι βέβαιο.
Όσον αφορά τη δεύτερη κοινοπρακτική έκδοση, εάν και εφόσον κριθεί κατάλληλη, θα εξαρτηθεί από την επενδυτική ζήτηση αν και στόχος προς το παρόν είναι οι πιο βραχυπρόθεσμες διάρκειες, όπως μία νέα 5ετία. Σε κάθε περίπτωση, όπως και φέτος, το 70-80% της εκδοτικής δραστηριότητας θα καλυφθεί με κοινοπρακτικές εκδόσεις και το υπόλοιπο με προγραμματισμένες επανεκδόσεις υφιστάμενων τίτλων. Το συνολικό ποσό που θα αντληθεί από τις αγορές συνολικά το 2025 είναι 8 δισ. ευρώ με τα 2 δισ. από αυτά να αφορούν, συνεπώς, re-openings.
Δεδομένου ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου για το 2025 διαμορφώνονται κοντά στα 11 δισ. ευρώ, και το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι κοντά στα 7 δισ. ευρώ, απομένει χώρος για εκδοτική δραστηριότητα της τάξης των 3-4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, με τόσο χαμηλή δραστηριότητα ο ΟΔΔΗΧ δεν θα είναι σε θέση να διατηρήσει την πολύ καλή εικόνα και τη ρευστότητα στην καμπύλη απόδοσης και για αυτόν τον λόγο, όπως είπε ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Δημήτρης Τσάκωνας, μιλώντας στο Econostream πριν μερικές ημέρες, πρέπει να δημιουργηθεί «χώρος» για εκδόσεις.
Έτσι, η Ελλάδα σχεδιάζει να προχωρήσει και του χρόνου σε νέες πρόωρες αποπληρωμές χρέους του πρώτου μνημονίου (GLF) της τάξης των 5,3 δισ. ευρώ τουλάχιστον, αλλά με μία σημαντική διαφορά σε σχέση με την στρατηγική ακολουθούσε ο ΟΔΔΗΧ έως τώρα. Με «όπλο» το cash buffer το οποίο απελευθερώθηκε, το ελληνικό Δημόσιο θα προσανατολιστεί στις αποπληρωμές πιο μακροπρόθεσμου χρέους με στόχο να δοθεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα, όχι μόνο στο κοντινό μέλλον αλλά και στο μακρινό, διαβεβαιώνει ότι θα ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Σημειώνεται πως φέτος καθώς και τα προηγούμενα δύο χρόνια η Ελλάδα αποπλήρωνε πρόωρα πιο κοντινές δόσεις του GLF.
Ο ESM έχει πλέον εγκρίνει τη χρήση του «μαξιλαριού» ασφαλείας (cash buffer) των 15,697 δισ. ευρώ, το οποίο και αποτελεί μέρος των ταμειακών διαθέσιμων της Ελλάδα που ανέρχονται κοντά στα 45 δισ. ευρώ αυτή τη στιγμή.
Το «μαξιλάρι» δημιουργήθηκε το 2018 και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί έως τώρα, καθώς είχε δοθεί ως «δίχτυ ασφαλείας» σε περίπτωση ανάγκης μετά την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Τώρα που η Ελλάδα έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς και τη χρηματοδότησή της από τις αγορές, δεν υπάρχει λόγος το «μαξιλάρι» αυτό να περιμένει δεσμευμένο. Έτσι, ο ESM έκρινε ότι η Ελλάδα μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί αυτά τα χρήματα για να μειώνει το χρέος της. Η συμφωνία είναι, ωστόσο, το ποσό αυτό των 15,697 δισ. ευρώ να χρησιμοποιηθεί τμηματικά σε τρία χρόνια. Φέτος η χώρα θα μπορεί να χρησιμοποιήσει περίπου 5 δισ. ευρώ, το 2025 άλλα 5 δισ. και το 2026 τα υπόλοιπα 5 δισ., σε κινήσεις μείωσης του χρέους.
Συνεπώς, σύμφωνα και με τον σχεδιασμό, από το επόμενο έτος θα αρχίσουν να αποπληρώνονται οι μακρύτερες λήξεις των GLF, αυτές που αφορούν το διάστημα από το 2033 έως το 2041, αν και δεν αποκλείεται να διατεθεί πρόσθετο ποσό ώστε να αποπληρωθούν και νωρίτερες λήξεις (του 2029-2032).
Αρχική σκέψη είναι να διατεθούν 5,3 δισ. ευρώ τα οποία θα μοιραστούν αναλογικά (pro rata) στο σύνολο των 21 δισ. ευρώ που διαμορφώνονται οι δόσεις των GLF το 2033 και μετά. Το γενικότερο σχέδιο είναι έως το 2030 να έχει εξοφληθεί ένα μεγάλο μέρος των GLF αρκετά νωρίτερα από τη λήξη τους, ενώ έως τα τέλη του 2028 ο δείκτης του ελληνικού χρέους να ανέχεται στο 130% του ΑΕΠ.
Όσον αφορά τα ελληνικά ομόλογα, η περιορισμένη και μελετημένη εκδοτική παρουσία της Ελλάδας στις αγορές αναμένεται, σύμφωνα με αναλυτές, να δημιουργήσει ισχυρή ζήτηση, ενώ μία θετική ετυμηγορία από τον οίκο Moody’s και η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας, εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε πρόσθετη ζήτηση ύψους 3-5 δισ. ευρώ.
Ήδη την περασμένη εβδομάδα, τα ελληνικά ομόλογα σημείωσαν ένα νέο ρεκόρ αφού το ελληνικό spread ισοφάρισε το γαλλικό και βρέθηκε κοντά στις 80 μονάδες βάσης, έστω και αν αυτό οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες γύρω από την πολιτική κατάσταση στη Γαλλία άρα στην επιδείνωση της εικόνας των γαλλικών τίτλων. Πάντως η Societe Générale συστήνει στους επενδυτές να τηρήσουν long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των γαλλικών το 2025. «Αναμένουμε πως οι χώρες της περιφέρειας θα υπεραποδώσουν των χωρών του πυρήνα της ευρωζώνης και το 2025», όπως σημειώνει. «Προτιμάμε την Ελλάδα και την Ισπανία οι οποίες και έχουν τις ισχυρότερες προοπτικές ανάπτυξης». Έτσι προτείνει long θέσεις στα ελληνικά ομόλογα έναντι των γαλλικών στις διάρκειες 5 έως 15 έτη.
Facebook Comments