Σε μία Ευρώπη όπου οι “γίγαντες” έχουν γίνει οι μεγάλοι ασθενείς, οι άλλοτε αδύναμοι κρίκοι “πετάνε”. Μερικές από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες μεσαίου εισοδήματος τα τελευταία 30 χρόνια βρίσκονται στην Ευρώπη, επισημαίνει η HSBC.
Ενώ οι μεγαλύτερες οικονομίες της ηπείρου αντιμετωπίζουν κυκλικές και διαρθρωτικές αδυναμίες η περιφέρεια έχει πραγματοποιήσει ένα εντυπωσιακό turnaround, σημειώνει η βρετανική τράπεζα ξεχωρίζοντας τα μεγάλα success stories της περιοχής, μεταξύ των οποίων είναι και η Ελλάδα. Αν και το ταξίδι δεν ήταν ανώδυνο και ίσως να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ωστόσο η ευκαιρία που παρουσιάζει ο Νότος δεν μπορεί να μείνει απαρατήρητη ούτε ανεκμετάλλευτη.
Την ίδια στιγμή, υπάρχει και η… ιπτάμενη περιφέρεια, σημειώνει η βρετανική τράπεζα. Ο Νότος χτυπήθηκε έντονα από την κρίση της ευρωζώνης. Κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους της του 2011-12, οι λεγόμενες χώρες της περιφέρειας – Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία και Κύπρος – επλήγησαν πολύ περισσότερο από τον “πυρήνα”. Οι λόγοι διέφεραν. Για την Ισπανία και την Ιρλανδία, τα κύρια προβλήματα προήλθαν από μια φούσκα των ακινήτων που προηγήθηκε της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Για τις υπόλοιπες, ήταν περισσότερο ζήτημα ετών δημοσιονομικής σπατάλης – όλες αυτές οι χώρες χαρακτηρίζονταν από υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλες εξωτερικές ανισορροπίες.
Ο τουριστικός τομέας – ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ μόνο ως προς τις ξένες εισπράξεις – ανθεί τα τελευταία χρόνια, συμβάλλοντας στην αύξηση του μεριδίου των εξαγωγών στο ΑΕΠ.Η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα είναι επίσης εμφανής όταν εξετάζονται οι διεθνείς συγκρίσεις. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Κέντρο Ανταγωνιστικότητας, η Ιρλανδία από την 24η θέση στον κόσμο σε ανταγωνιστικότητα το 2011 έφτασε στην 4η πέρυσι και η Ελλάδα από την 58η στην 47η.
Κούρταλη Ελευθερία
Facebook Comments